Chociaż nazwa tego związku brzmi niezwykle tajemniczo, to jest to naturalny czynnik wzrostu występujący zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych w postaci związanej. Organizm ludzki wytwarza go samodzielnie w 40%, dlatego jeżeli zależy Ci, aby wzmocnić jego działanie prozdrowotne, powinieneś codziennie dostarczać go wraz z pożywieniem. O tym, czym dokładnie jest i jakie ma działanie, dowiesz się z naszego dzisiejszego wpisu.
Czym jest rodanid i jakie ma właściwości?
Rodanid to substancja biologicznie czynna, która występuje w organizmach żywych. W ludzkim organizmie jest obecna we krwi, ślinie, wydzielinie z nosa, łzach oraz kobiecym mleku. Ze względu na swoje właściwości nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Jedynym zbożem, które może pochwalić się jego obecnością w swoim składzie, jest orkisz. Działanie rodanidu to między innymi intensywna stymulacja układu odpornościowego, dzięki czemu organizm staje się mniej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje, a jeżeli zachoruje – o wiele szybciej zdrowieje.
Ma również działanie przeciwnowotworowe, antytoksyczne, antyalergiczne oraz witalizujące. Jego obecność powoduje, że komórki są pobudzane do wykonywania funkcji życiowych, więc funkcjonują dużo sprawniej i wydajniej. Potrafi także stymulować tworzenie nowych komórek macierzystych, a to właśnie z nich organizm ludzki wytwarza wszystkie komórki (np. krwiotwórcze, mięśniowe, nerwowe czy rozrodcze).
Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania orkiszu?
Regularne jedzenie orkiszu niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Rodanid zawarty w jego ziarnach przyczynia się do:
- Wzmacniania i stabilizacji ścian komórek, dzięki czemu nie przenikają do ich wnętrza substancje wywołujące nowotwory,
- pobudzania produkcji nowych komórek macierzystych.
- stymulacji układu immunologicznego,
- poprawy pracy serca,
- poprawy przemiany materii,
- poprawy trawienia,
- skutecznego i szybkiego usuwania toksyn,
- łagodzenia dolegliwości żołądkowych,
- łagodzenia alergii,
- zapobiegania kamicy żółciowej.
Ze względu na wysoką zawartość rodanidu orkisz jest szczególnie polecany dla cukrzyków, osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, chorym na serce, osobom o niskiej odporności (np. chorym na AIDS i seniorom), w profilaktyce kamicy żółciowej, chorym na depresję, nerwicę, stany lękowe, a także osobom skarżącym się na dolegliwości żołądka i jelit. Warto jeść orkisz również podczas infekcji oraz gdy dojdzie do zatrucia lekami.