Makaron orkiszowy
Makaron orkiszowy produkowany jest na bazie świeżo zmielonych ziaren orkiszu. Orkisz to odmiana pszenicy, która jest uprawiana i zbierana z nienaruszoną łupiną, co ochrania jej ziarna przed chemikaliami i zanieczyszczeniami. Makaron orkiszowy zawiera gluten w łatwo przyswajalnej postaci, a także dużo błonnika, żelaza i mnóstwo witamin oraz minerałów korzystnie wpływających na organizm człowieka. Stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które szczególną wagę przykładają do wysokiej jakości produktów spożywczych. Wyróżnia się nie lekko orzechowym smakiem. Sprawdzi się w połączeniu z mięsem, warzywami korzeniowymi i rybami. Doskonale nadaje się także do zup. Podkreśli smak każdej potrawy. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik zwykłego makaronu nie tylko w gospodarstwie domowym, ale również w restauracjach.
W naszej ofercie znajduje się makaron orkiszowy 5-jajeczny, bezjajeczny oraz pełnoziarnisty. Oferujemy makaron w tradycyjnej postaci świderków, nitek, wstążek i łazanek. Państwa uwadze polecamy szczególnie
makaron orkiszowy dla dzieci w kształcie literek, który pomoże urozmaicić obiad małego niejadka.
Jakie są zalety spożywania makaronu orkiszowego?
Ogromną
zaletą makaronu orkiszowego jest jego zdolność do znacznego obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. Ponadto pokarm ten może wpływać korzystnie na pamięć i koncentrację. Zapobiega chorobom wątroby oraz reguluje trawienie i przyspiesza przemianę materii. Wszystkie produkty z
mąki orkiszowej wzmacniają nasz organizm, a ponadto poprawiają koloryt skóry oraz kondycję włosów i paznokci. Bogaty w błonnik i białko makaron orkiszowy usprawnia pracę układu pokarmowego. Co więcej, danie z nim przyrządzone może poprawiać humor, co jest udowodnione naukowo. Orkisz podnosi energię, a tym samym wpływa korzystnie na samopoczucie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Gotowanie makaronu z orkiszu
Gotowanie makaronu z orkiszu, podobnie zresztą jak jest to w przypadku makaronu zwykłego, ma jedną prostą zasadę – makaron po ugotowaniu powinien być sprężysty i jędrny. Przyjmuje się, że na każde 100 g produktu należy odmierzyć 1 litr wody. Dla smaku można dodać też pół łyżeczki soli. Makaron z orkiszu należy wrzucić do wrzącej wody, delikatnie przemieszać i pozostawić do ugotowania – czas pozostawienia produktu na gazie uzależniony jest w głównej mierze od grubości makaronu.
Szacowany czas gotowania makaronu orkiszowego:
- wstążki – od 5 do 8 minut,
- świderki – od 6 do 8 minut,
- spaghetti – od 7 do 10 minut,
- kokardki – od 7 do 12 minut,
- łazanki – od 5 do 7 minut,
- muszelki – od 6 do 8 minut,
- nitki – od 3 do 5 minut.