Płaskurka to jedno z pierwszych zbóż uprawianych przez człowieka. To najpopularniejsza odmiana pszenicy już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Na terenach Europy pojawiła się nieco później, m.in. na terenach Skandynawii. Również w Polsce znaleziono ślady jej uprawy. Była jednak zapomniana na bardzo długi czas. Obecnie znów doceniamy wyjątkowe właściwości płaskurki.
Jakie witaminy można znaleźć w płaskurce?
Płaskurka to doskonałe źródło rozmaitych składników odżywczych, w tym ważnych dla zdrowia witamin. Można w niej znaleźć m.in.:
- witaminy z grupy B. Zawiera przede wszystkim witaminę B2 (ryboflawinę), która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu. Dostarcza też witaminy B3 (niacynę), która bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny oraz wpływa na zdolność organizmu do obniżania stężenia cholesterolu.
- witaminę A. Spełnia w organizmie wiele istotnych funkcji, w tym m.in. odpowiada za prawidłowy proces widzenia, sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek, wykazuje właściwości przeciwutleniające.
- witaminę E. Pełni w organizmie rolę przeciwutleniacza. Opóźnia procesy starzenia i chroni organizm przed ryzykiem rozwoju degradacyjnych chorób metabolicznych.
Produkty z płaskurki
Produkty z płaskurki stają się obecnie coraz łatwiej dostępne. Znajdziesz je w ofercie naszej firmy. W sprzedaży mamy m.in. mąkę z płaskurki do pieczenia chleba, ciast i ciastek. Oprócz tego zapewniamy otręby z płaskurki do przygotowywania pożywnych śniadań czy deserów. Są to produkty najwyższej jakości pochodzące naszego ekologicznego gospodarstwa położonego w Małopolsce, dlatego też bogate są we wszystkie cenne dla zdrowia składniki odżywcze, jakie kryje w sobie płaskurka.