Produkty z samopszy - mąka, ziarno, otręby
Samopsza to najstarsza odmiana pszenicy. Obfituje w białko oraz minerały i witaminy, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, pokarmowego i układu krążenia. Co więcej, produkty z niej wytworzone są bogate w aminokwasy niezbędne dla naszego organizmu, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć. Ziarna samopszy zawierają też lepiej przyswajalny gluten, a wprowadzenie ich do swojej diety zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i miażdżycy. Ponadto są najmniej alergizujące ze wszystkich odmian pszenicy na całym świecie. Ze względu na zawartość karotenoidów w składzie, takich jak luteina czy beta-karoten, zapobiegają starzeniu się plamki żółtej oka i chronią go przed innymi chorobami spowodowanymi szkodliwym promieniowaniem UV.
Zachęcamy do zapoznania się naszą ofertą produktów z samopszy. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.
Zastosowanie samopszy
Zastosowanie samopszy jest w gastronomii dosyć szerokie. W sprzedaży mamy m.in. ziarna i otręby tego zboża – przygotowane na śniadanie dostarczą Państwu niezbędnych witamin i energii na cały dzień. Ziarna samopszy sprawdzają się doskonale jako dodatek do mięs i ryb. Ponadto można je też dodać do sałatek. Jeżeli natomiast chodzi o otręby, to wiele osób miesza je np. z jogurtem. Coraz bardziej popularna staje się także mąka z samopszy, wykorzystywana do wyrobu pieczywa o charakterystycznej lekko żółtej barwie i orzechowym smaku. Stanowi zdrowszą alternatywę zwykłej mąki pszennej.
Uprawa samopszy
Uprawa samopszy nie jest łatwa, przez co nie cieszy się popularnością w zbyt wielu krajach. Roślina ta wysiewana jest na większą skalę we Francji, Włoszech, Indiach i Turcji. Produkowana jest przez gospodarstwa ekologiczne, których w Polsce nadal jest niewiele. Jednak DIOGRA podjęła się tego wyzwania, jakim jest uprawa samopszy. Wszystkie oferowane przez nas produkty pochodzą z naszego gospodarstwa w Małopolsce.
Ziarna samopszy przeznaczone do wysiewu muszą być oplewione w łusce. Należy siać je w rzędach rozstawionych średnio o 17-24 cm od siebie w ilości ok. 300 kg/1 ha pola. Z ziaren wyrasta delikatne zboże, charakteryzujące się cienkimi źdźbłami i krótkimi spłaszczonymi kłosami. Z tego względu podczas zbiorów obroty motowidła należy zmniejszyć do jak najmniejszej wartości.