Blog

Orkisz jako pomoc w walce z nerwicą

Popularność orkiszu rośnie, gdyż jest to starożytna odmiana pszenicy, której odejście w zapomnienie w XX wieku pomogło uchronić ją przed różnymi modyfikacjami, jakie były stosowane np. w przypadku zwyczajnej pszenicy. Pomimo rosnącego zainteresowania orkiszem, jest on wciąż rzadko uprawiany. Posiada szereg prozdrowotnych i leczniczych właściwości, dlatego powinien znaleźć się w diecie każdej osoby chcącej zadbać o swój organizm. Jest lekkostrawny i bogaty w białko, tłuszcze oraz błonnik. Rozgrzewa, stymuluje pracę układu odpornościowego, wzmacnia śledzionę, trzustkę, pomaga w walce z bezsennością, kamicą żółciową, alergiami, stwardnieniem rozsianym, chorobą Parkinsona, a także nerwicą.

Czym charakteryzuje się nerwica i jak ją rozpoznać?

Nerwica to często występujące zaburzenie psychiczne. Wywołują ją najczęściej konflikty i stresujące sytuacje, w które uwikłany jest chory. Podstawowym objawem jest: odczuwanie silnego niezrozumiałego lęku, zaburzenia pamięci, nawracające koszmary senne, problemy ze snem, niepokój, przemęczenie oraz nadpobudliwość. Choć jest to zaburzenie psychiczne, może wywoływać także dolegliwości fizyczne, dlatego chorzy często skarżą się również na silne bóle głowy, nadciśnienie, impotencję, bezsenność, nadmierne pocenie się, tiki nerwowe, mdłości czy uczucie suchości w ustach. Jej przyczynami może być życie w permanentnym stresie, przemęczenie, silne przeżycia lub przebyte urazy psychiczne.

Dlaczego orkisz powinien być włączony do diety osób chorujących na nerwicę?

Kiedy nerwica zostanie zdiagnozowana, należy podjąć odpowiednie kroki, które umożliwią choremu powrót do normalności. Niezwykle ważną rolę w leczeniu nerwic odgrywają psychoterapie, wprowadzenie do codziennego życia metod relaksacyjnych, a czasami odpowiednie leki przepisywane przez lekarza. Aby wspomóc leczenie tej dolegliwości, warto włączyć do swojej codziennej diety orkisz oraz produkty orkiszowe.

Wysoka zawartości tiocyjanianów w tym ziarnie sprawia, że jego spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na wzrost komórek nerwowych, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Związki te zapobiegają też tworzeniu się w organizmie komórek nowotworowych, działają przeciwzapalnie, antyalergicznie, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacniają serce i system nerwowy. 

Dodatkowym atutem orkiszu jest wysoka zawartość naturalnych neurotransmiterów – tryptofanu i fenyloalaniny, które usprawniają metabolizm komórek układu nerwowego. Dostarczanie w diecie odpowiedniej ilości tryptofanu jest skuteczną metodą przeciwdziałania nerwicom, stanom lękowym, a nawet depresji. Ten neuroprzekaźnik pomaga też wejść w fazę głębokiego, regenerującego snu. Regularne jedzenie produktów orkiszowych poprawia nastrój, więc jest nieocenioną pomocą w walce z nerwicami.

Dodaj komentarz