Blog

Orkisz jako naturalny antybiotyk

Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Pierwszą wzmiankę historyczną o tym ziarnie na terenie Europy można odnaleźć w dekrecie cesarza Dioklecjana z 301 r. n. e.. Zyskał ogromną popularność w Średniowieczu, kiedy nastąpił rozwój rolnictwa. Orkisz był wtedy uważany, że jedno z najlepszych zbóż, gdyż – według ówczesnych źródeł – rozweselał i poprawiał nastrój.

W XX wieku orkisz został wyparty przez zwykłą pszenicę, która dawała większe plony i była łatwiejsza w uprawie. W drugiej połowie XX wieku na terenach Europy, a także w innych rejonach świata praktycznie zaprzestano uprawy tej odmiany pszenicy, jednak w ostatnich latach obserwujemy swoiste odrodzenie zainteresowania orkiszem. Wynika to przede wszystkim z jego walorów prozdrowotnych, ale także z dużej odporności tego ziarna na niesprzyjające warunki, dzięki czemu można je bez większych problemów uprawiać w gospodarstwach ekologicznych.

Jakie właściwości ma orkisz i dlaczego jest nazywany naturalnym antybiotykiem?

Orkisz może poszczycić się zdecydowanie wyższą wartością odżywczą od zwyczajnej pszenicy. To bogate źródło podstawowych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Jest lekkostrawny, ma dużą zawartość białka, tłuszczu, błonnika, witamin i składników mineralnych. Mimo iż występuje w nim gluten, to jest on o wiele lepiej przyswajalny od glutenu pszenicy zwyczajnej, dzięki czemu może być spożywany przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Orkisz to także doskonałe źródło potasu, wapnia, fosforu, siarki, magnezu, cynku, miedzi, litu i selenu.

Regularne spożywanie produktów orkiszowych ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy, poprawiając koncentrację, pamięć oraz nastrój. Ta starożytna odmiana pszenicy pomaga również walczyć z nadwagą i otyłością, gdyż szybciej wywołuje uczucie sytości, ograniczając łaknienie. Jednocześnie ułatwia trawienie i ogranicza tworzenie się kamieni żółciowych.

Kolejną rewelacyjną właściwością orkiszu jest jego działanie podobne do antybiotyków. Zawdzięcza to rodanidowi, czyli substancji biologicznie czynnej, która jest obecna we wszystkich organizmach żywych. Ludzki organizm wytwarza ją w 40% (jest obecny w ślinie, krwi, wydzielinie z nosa oraz mleku kobiecym), dlatego warto ją dostarczać w pokarmie. Rodanid ma właściwości wzmacniające i stymulujące układ odpornościowy. Skutecznie zapobiega nowotworom, stanom zapalnym, działa antytoksycznie, antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia system nerwowy, podnosi witalność, poprawia samopoczucie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Warto jeść produkty orkiszowe, jeżeli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, a także kiedy zmagasz się z różnymi przewlekłymi schorzeniami.

Dodaj komentarz