Blog

Czy warto wybierać orkisz z upraw ekologicznych?

Orkisz to pradawna odmiana pszenicy uznawana za zboże prymitywne. Ziarno jest niewymłacalne, z charakterystyczną łamliwą osadką kłosową. Obecnie jest coraz bardziej doceniane i zyskuje sobie coraz większą popularność, co wynika przede wszystkim ze zwiększającej się świadomości konsumentów na temat właściwości orkiszu, który zawiera zdecydowanie więcej białka, błonnika, witamin i składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Aby jednak cieszyć się wszystkimi cennymi dla zdrowia właściwościami, warto wybierać „czysty” orkisz pochodzący z upraw ekologicznych.

Ekologiczny orkisz najbardziej wartościowy

Orkisz to zboże o stosunkowo niewielkich wymaganiach w uprawie, wykazujące odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. Poradzi sobie nawet na glebach słabszej jakości i ma niewielkie wymagania azotowe. To wszystko sprawia, że roślina doskonale nadaje się do upraw ekologicznych. Co ważne, nie wymaga ona intensywnego nawożenia, ani też szczególnie wysokich nakładów finansowych. Silnie się krzewi, więc jest w stanie samodzielnie poradzić sobie z chwastami. Nie ma więc konieczności stosowania środków chemicznych. Ze względu na rozwinięty system korzeniowy skutecznie pozyskuje dla siebie wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Orkisz w porównaniu z pszenicą zwyczajną to zdecydowanie lepszy wybór dla upraw ekologicznych. Oczywiście ma swoje potrzeby, które trzeba spełnić. Należy pamiętać m.in. o optymalnym pH gleby (ok. 6,3), zachowaniu odpowiedniego następstwa roślin, zapewnieniu odpowiedniej dawki fosforu i potasu itd. Jednocześnie można produkować z niego wiele produktów wykorzystywanych na co dzień w kuchni, jak np. mąka orkiszowa, makaron orkiszowy, płatki, paluszki itd.

Możliwość stosunkowo łatwej uprawy ekologicznej orkiszu to korzyści dla konsumentów, którzy mają dostęp do zboża „czystego”, wolnego od skutków ubocznych upraw konwencjonalnych, a bogatego w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

Wróć do listy

Dodaj komentarz