Płatki orkiszowe
Płatki orkiszowe to produkty przetworzone, które powstają z najwyższej jakości odmiany pszenicy. Ziarna są dokładnie oczyszczane z pozostałości łupiny, a następnie rozdrabniane. Stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, ponieważ wyróżniają się dużą zawartością składników odżywczych. Płatki orkiszowe można mieszać z wieloma produktami spożywczymi według własnych preferencji. Z ich dodatkiem łatwo jest przygotować szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Ponieważ mają lekko orzechowy smak, doskonale komponują się z owocami, mlekiem, jogurtem oraz miodem. Płatki orkiszowe bardzo często dodawane są np. do koktajli lub mieszane z jajkiem i smażone na oleju w formie placuszków.
Jakie są wartości odżywcze orkiszowych płatków?
Orkiszowe płatki są źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez i żelazo oraz witamin A, E, K, PP i witamin z grupy B. Indeks glikemiczny tych produktów utrzymuje się na poziomie 45, dzięki czemu mogą być one spożywane przez cukrzyków. Warto też wspomnieć, że orkiszowe płatki są bogate w białko, przez co ich jedzenie jest polecane osobom zmagającym się z problematycznym funkcjonowaniem układu pokarmowego i nieregularnym wypróżnianiem się. Ponadto w ich składzie znajdują się zdrowe tłuszcze roślinne i złożone węglowodany, dzięki czemu są one dobrym nośnikiem energii, ponieważ nie podnoszą poziomu złego cholesterolu we krwi. Cenną właściwością płatków z
mąki orkiszowej jest też pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego – zapobiegają tworzeniu się skrzepów. Ze względu na rodzaj zawartych witamin ich spożywanie może przyczyniać się do złagodzenia napięcia nerwowego i zwiększyć sprawność intelektualną. Płatki orkiszowe polecane są też osobom cierpiącym na miażdżycę.
Zalety płatków orkiszowych
Świadomość dotycząca zdrowego odżywiania stale wzrasta. Właśnie dlatego coraz więcej osób sięga po wartościowe produkty. Dzięki temu na popularności zyskuje między innymi orkisz, który ma wiele korzystnych właściwości. Świetnym uzupełnieniem zdrowej diety są na przykład płatki orkiszowe, które można mieszać z wieloma produktami spożywczymi. Jakie są ich zalety i do jakich dań można je dodawać?
Dlaczego płatki orkiszowe są zdrowe?
Jedną z najważniejszych kwestii, na które należy zwracać uwagę, poszukując zdrowych produktów, są wartości odżywcze. Orkisz ma ich sporo, dlatego zarówno mąka, jak i płatki czy
makaron orkiszowy cieszą się dużą popularnością wśród osób prowadzących zdrową dietę. Płatki orkiszowe są
bogate w wapń, potas, magnez i żelazo. Oprócz tego są też źródłem
witamin z grupy B oraz A, E, K i PP. Duża
zawartość białka to kolejna zaleta płatków orkiszowych.
Dodatkowo są też dobrym źródłem energii dzięki zawartości złożonych węglowodanów oraz zdrowych tłuszczy roślinnych. Płatki orkiszowe obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chętnie sięgają po nie osoby, które zmagają się z cukrzycą oraz z chorobami serca. Płatki
poprawiają kondycję paznokci i skóry oraz przyspieszają regenerację komórek.
Z czym można jeść płatki orkiszowe?
Niewątpliwą zaletą płatków orkiszowych jest ich smak, który jest lekko orzechowy, dzięki czemu świetnie komponują się w wieloma produktami. Osoby, które prowadzą zdrową dietę, wykorzystują je przede wszystkim do przygotowywania śniadań. Płatki orkiszowe są świetną bazą do przyrządzenia pełnowartościowego posiłku z owocami, mlekiem albo jogurtem i miodem. Co więcej,
można je również dodawać do rozmaitych koktajli, dzięki czemu są bardziej sycące.
To jednak nie koniec zastosowań płatków z orkiszu. Nadają się również do pieczenia oraz do smażenia na oleju, dlatego w wielu kuchniach królują również w formie placuszków. Warto również wiedzieć, że nadają się do jedzenia zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Płatki orkiszowe
mogą też zastąpić mąkę, na przykład podczas pieczenia chleba czy wypiekania zdrowych ciasteczek. Oprócz tego świetnie się sprawdzą jako dodatek do wytrawnych dań, na przykład zapiekanek czy kotletów warzywnych.