Blog

Chleb z mąki orkiszowej. Zrób to sam!

Chleb z mąki orkiszowej

Świeży i zdrowy chleb możemy zdobyć wtedy, gdy go sami upieczemy. Najlepszym rozwiązaniem jest ten stworzony z mąki orkiszowej. Dlaczego? Udowodniono, że orkisz wspomaga krążenie krwi oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jest perfekcyjny dla osób posiadających łamliwe kości lub wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo orkisz wspomaga trawienie, dlatego to doskonałe rozwiązanie dla osób będących na diecie. Jak w szybki sposób zrobić chleb orkiszowy?

Pomysł na chleb z mąki orkiszowej

Szybki i prosty przepis na chleb z mąki orkiszowej  istnieje. To dobra alternatyw dla osób, które nie mogą jeść chleba na zakwasie. Wystarczy tylko odrobina miodu, drożdże, sól, woda i oczywiście mąka orkiszowa. Aby chleb posiadał jeszcze więcej wartości odżywczych, można dodać do niego ziarna – słonecznik, pestki dyni, czy siemię lniane.  Dokładny wykaz składników jest przedstawiony poniżej – porcja na dwa chleby:

  • 1 kg jasnej mąki orkiszowej,
  • 16 g drożdży suszonych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 700 ml wody,
  • garść ziaren.

Na początku należy wymieszać wszystkie suche składniki, a także zrobić zaczyn. Następnie do wody dodaj łyżkę miodu i mieszaj, do momentu aż się rozpuści. Do wytworzonej z suchych składników masy systematycznie dolewaj wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Następnie przełóż je do foremek i poczekaj, aż urośnie (zazwyczaj około godziny). Ostatnim etapem jest pieczenie. Najlepiej jest piec w 180 stopniach, ustawiając piekarnik na termoobieg. Pieczenie powinno trwać około godziny.

Dlaczego właśnie orkisz?

Orkisz posiada wiele wartości odżywczych. Wysoka zawartość miedzi, żelaza, cynku i magnezu pozwala zadbać o zdrowie każdego konsumenta. Chleb z mąki orkiszowej to najlepszy sposób na spożycie wielu poprawiających samopoczucie i zdrowie produktów.

Dodaj komentarz