Orkisz zawiera dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Ponadto zawiera znaczne ilości witamin A, E, D i witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu i cynku.
Nasza mąka orkiszowa graham – typ 1850 otrzymywana jest z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, pochodzących z naszego własnego gospodarstwa rolnego. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka orkiszowa o przemiale 1850 bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami powodując lekkość wypieków. Mąka orkiszowa idealnie nadaje się do produkcji ciemnego chleba orkiszowego o specyficznym orzechowym aromacie. Chleb ten jest dłużej świeży oraz nie kruszy się w trakcie krojenia.
Sprawdzi się również do zagęszczania pasztetów warzywnych i strączkowych oraz do wyrobu makaronu razowego.
Mąka pochodzi z 2 odmian orkiszu: Schwabenkorn oraz Oberkulmer Rotkorn.
Produkt wyróżniony znakiem marki lokalnej DOLINA KARPIA gwarantującym wysoką jakość, gwarancję pochodzenia oraz przyjazność dla klienta i środowiska.
Kupując produkty rekomendowane znakiem marki lokalnej Dolina Karpia, wspierasz lokalnych przedsiębiorców oraz przyczyniasz się do zachowania unikatowych walorów przyrodniczych i kulturowych regionu. Odwiedzając Dolinę Karpia , koniecznie szukaj produktów wyróżnionych tym znakiem.
Informacje
Skład: mąka orkiszowa razowa typ 2000 (100%)
Informacja alergiczna:
Produkt zawiera alergen: gluten
Termin przydatności:
Dokładamy wszelkich starań, by produkty wysyłane do Państwa były jak najświeższe. W przypadku mąki termin wynosi około 6 miesięcy od daty zakupu.
Zalecenia dotyczące przechowywania maki: suche, chłodne i nienasłonecznione miejsce.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 356 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 2,3 g
- Węglowodany: 65 g
– w tym kwasy tłuszczowe: 0,4 g
– w tym cukry: 2,1 g - Sól: mniej niż 0,00 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.