Orkisz stosowany był już w starożytności. To bogate źródło witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy. Zawiera także ogromną ilość białka, żelaza, miedzi i cynku. Powszechnie roślina ta uchodzi za alternatywę dla pszenicy. Czy to oznacza, że orkisz nie ma w sobie glutenu i nawet najwięksi alergicy mogą spożywać chleb orkiszowy? Jakie inne właściwości posiada ta starożytna roślina?
Orkisz a gluten
Produkty, które w składzie posiadają orkisz, uchodzą za produkty zdrowe i ekologiczne. Jednak czy są tak samo dobre dla alergików? Orkisz jest jednym z gatunków zboża pszenicznego, a co za tym idzie – posiada w swoim składzie gluten. Okazuje się nawet, że jest go więcej w orkiszu aniżeli w zwykłej pszenicy. Mimo to jest to gluten zdecydowanie lepszy i bardziej przyswajalny przez organizm. W związku z tym alergicy mogą odczuwać skutki uboczne spożywania tego zboża. Orkisz jest zatem zdrową alternatywą dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i ogólne samopoczucie, a tym samym mogą spożywać produkty pszeniczne. Gluten w organizmie zdrowego człowieka nie wyrządza żadnych szkód, choć istnieją również tacy, którzy przestrzegają przed jego nadmiernym spożywaniem. Odpowiadając zatem na pytanie mąka orkiszowa czy ma gluten, tak mąka orkiszowa zawiera gluten jako odmiana mąki pszennej i musi być ostrożnie używana przez osoby na diecie bezglutenowej.
Właściwości orkiszu
Produkty orkiszowe to dużo lepsze rozwiązanie od tych pszenicznych. Posiadają dużo wartości odżywczych, które wzmacniają odporność, a także dbają o właściwą pracę układu pokarmowego. Regulują pracę krwi, obniżając cholesterol i zapobiegając anemii oraz wpływają pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo wszelkie produkty zawierające orkisz są polecane osobom chorym na cukrzycę, ponieważ orkisz utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi.