Czym właściwie jest orkisz?
Pszenica orkisz (zwana też szpelcem lub orkiszem) to gatunek zboża należący do pszenicy. Istotną cechą budowy kłosa orkiszu jest bardzo mocna łuska, która otacza ziarno i skutecznie chroni je przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, insektami, a także zanieczyszczeniami środowiska. W średniowieczu to zboże było uprawiane powszechnie, obecnie jest nieco mniej popularne, chociaż zainteresowanie nim z roku na rok wzrasta. Orkisz w uprawie jest mało wymagający. Wykazuje wysoką odporność na warunki atmosferyczne, doskonale radzi sobie nawet na ubogich glebach, nie wymaga stosowania nawozów sztucznych.
W starożytności pszenica orkiszowa była doceniana przede wszystkim za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze. Sięgano po nią znacznie częściej niż po zwykłą pszenicę. Orkisz uprawiany był na Dalekim Wschodzie i w starożytnym Rzymie. Z chęcią sięgali po niego gladiatorzy i zawodnicy igrzysk, wierząc, że dodaje sił i witalności.
Obecnie orkisz znów wraca do łask wraz z modą na zdrowe odżywianie i ekologiczne produkty. Występuje w formie mąki orkiszowej, pieczywa, kaszy, makaronów, płatków, kawy orkiszowej, otrębów.
Najważniejsze właściwości orkiszu
Pszenica orkisz składa się ze skrobi (56%), białka (11,6%), tłuszczu (2,7%), minerałów (2%). Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazuje korzystne działanie na układ krążenia i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Stanowi istotne źródło białka, wapnia, żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz dostarcza organizmowi kwasu krzemowego.
Dodatkowo zawarte w orkiszu składniki korzystnie wpływają na urodę, przede wszystkim włosy i paznokcie, a także układ odpornościowy i układ nerwowy. Mogą też sprzyjać aktywności mózgu, koncentracji i lepszemu samopoczuciu.
Po produkty orkiszowe warto sięgać każdego dnia. Można z nich przygotowywać praktycznie wszystkie posiłki, a nawet smaczne desery.