Blog

Co to jest orkisz? Poznaj właściwości i zastosowanie orkiszu

Czym właściwie jest orkisz?

Pszenica orkisz (zwana też szpelcem lub orkiszem) to gatunek zboża należący do pszenicy. Istotną cechą budowy kłosa orkiszu jest bardzo mocna łuska, która otacza ziarno i skutecznie chroni je przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, insektami, a także zanieczyszczeniami środowiska. W średniowieczu to zboże było uprawiane powszechnie, obecnie jest nieco mniej popularne, chociaż zainteresowanie nim z roku na rok wzrasta. Orkisz w uprawie jest mało wymagający. Wykazuje wysoką odporność na warunki atmosferyczne, doskonale radzi sobie nawet na ubogich glebach, nie wymaga stosowania nawozów sztucznych.

W starożytności pszenica orkiszowa była doceniana przede wszystkim za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze. Sięgano po nią znacznie częściej niż po zwykłą pszenicę. Orkisz uprawiany był na Dalekim Wschodzie i w starożytnym Rzymie. Z chęcią sięgali po niego gladiatorzy i zawodnicy igrzysk, wierząc, że dodaje sił i witalności.

Obecnie orkisz znów wraca do łask wraz z modą na zdrowe odżywianie i ekologiczne produkty. Występuje w formie mąki orkiszowej, pieczywa, kaszy, makaronów, płatków, kawy orkiszowej, otrębów.

Najważniejsze właściwości orkiszu

Pszenica orkisz składa się ze skrobi (56%), białka (11,6%), tłuszczu (2,7%), minerałów (2%). Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazuje korzystne działanie na układ krążenia i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Stanowi istotne źródło białka, wapnia, żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz dostarcza organizmowi kwasu krzemowego.

Dodatkowo zawarte w orkiszu składniki korzystnie wpływają na urodę, przede wszystkim włosy i paznokcie, a także układ odpornościowy i układ nerwowy. Mogą też sprzyjać aktywności mózgu, koncentracji i lepszemu samopoczuciu.

Po produkty orkiszowe warto sięgać każdego dnia. Można z nich przygotowywać praktycznie wszystkie posiłki, a nawet smaczne desery.

Related Posts

Dodaj komentarz