Blog

Ciekawostki na temat orkiszu, o kt贸rych ma艂o kto wie

Obecnie coraz wi臋cej os贸b bardziej rozwa偶nie dobiera sk艂adniki spo偶ywcze, z kt贸rych przygotowywane s膮 codzienne potrawy. Chcemy je艣膰 produkty, kt贸re s膮 nie tylko smaczne, ale i sprzyjaj膮 naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu. To jeden z wielu powod贸w, dla kt贸rych聽wraca moda na orkisz! Pszenica orkiszowa to prawdziwe 藕r贸d艂o zdrowia i dobrego samopoczucia. Je艣li jeszcze nie jeste艣 przekonany do聽produkt贸w z orkiszu, takich jak m.in. m膮ka, otr臋by czy聽paluszki orkiszowe, koniecznie powiniene艣 dowiedzie膰 si臋 nieco wi臋cej na ich temat.

Orkisz od mniej znanej strony

  • 艢w. Hildegarda, 艣redniowieczna wizjonerka, mistyczka i uzdrowicielka, zaleca艂a聽codzienne spo偶ywanie orkiszu. Uwa偶a艂a go za najlepsze ze zb贸偶, twierdz膮c, 偶e pozwala utrzyma膰 cia艂o w zdrowiu, zachowa膰 dobre usposobienie i rado艣膰 w sercu.
  • R贸wnie偶 wsp贸艂czesne badania naukowe dowodz膮, 偶e orkisz jest聽najzdrowszy ze wszystkich rodzaj贸w zb贸偶. Posiada optymaln膮 zawarto艣膰 jako艣ciow膮 i ilo艣ciow膮 wszystkich niezb臋dnych do 偶ycia cz艂owiekowi sk艂adnik贸w: wysokowarto艣ciowego bia艂ka, w臋glowodan贸w, nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, soli mineralnych, pierwiastk贸w 艣ladowych (偶elazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolit贸w i witamin: A, E, D, B1, B2, B6.
  • W ziarnach orkiszu znajduj膮 si臋 nienasycone kwasy t艂uszczowe i fitosterole, kt贸re sprzyjaj膮 w prawid艂owym funkcjonowaniu serca i uk艂adu kr膮偶enia.
  • Pe艂noziarnisty orkisz wspiera nie tylko zdrowie, ale i聽dobre samopoczucie. Poprawia koncentracj臋, nastr贸j i 艂agodzi stany zm臋czenia.
  • Ca艂kiem niedawno naukowcy odkryli, 偶e w orkiszu znajduje si臋聽rodanid, czyli tzw. naturalny antybiotyk, kt贸ry wykazuje wysok膮 skuteczno艣膰 w przeciwdzia艂aniu infekcjom. Do jego najwa偶niejszych w艂a艣ciwo艣ci zaliczamy zdolno艣膰 pobudzania aktywnych kom贸rek organizmu do zwi臋kszania si艂 uk艂adu odporno艣ciowego.
  • By膰 mo偶e w艂a艣nie za spraw膮 wspomnianego wcze艣niej sk艂adnika, czyli rodanidu, dawni mieszka艅cy rejon贸w podg贸rskich, w kt贸rych uprawiano orkisz, s艂yn臋li z krzepy, zdrowia i nies艂ychanego temperamentu.
  • Orkisz to jedyny sk艂adnik spo偶ywczy, kt贸ry nie przyczynia si臋 do przykrych reakcji alergicznych. Zawiera w sobie gluten, jednak toleruj膮 go nawet osoby chore na celiaki臋.
  • Orkisz nie jest poddawany modyfikacjom genetycznym.
  • Ziarna orkiszu dojrzewaj膮 w bardzo grubych 艂upinach, kt贸re skutecznie je zabezpieczaj膮 nie tylko przed insektami, ale r贸wnie偶 zanieczyszczeniami 艣rodowiska.

Dodaj komentarz