Blog

Orkisz w diecie diabetyków

Orkisz nie jest najpopularniejszym ze zbóż uprawianych i wykorzystywanych w Polsce. Ma jednak wiele cennych właściwości, które sprawiają, że warto włączyć go do codziennej diety, zwłaszcza diabetyków. Osoby, które cierpią z powodu cukrzycy typu 2 muszą szczególnie pilnować swojego jadłospisu. Uwzględnienie w nim przetworów orkiszowych, pozytywnie wpłynie na samopoczucie oraz stan zdrowia. Badania kliniczne udowodniły, że regularne spożywanie orkiszu może przyczynić się do złagodzenia objawów cukrzycy. To zasługa składników, z których składa się ta odmiana zboża.

Skład orkiszu

Orkisz w swoim składzie ma wiele cennych składników, które są rekomendowane dla wszystkich – dorosłych i dzieci. Powinny po niego sięgać również diabetycy, osoby na dietach redukcyjnych.

Co warto wiedzieć na temat orkiszu?

  • To bogate źródło błonnika, co sprawia, że zboże jest dobrze przyswajalne i pomaga regulować procesy metaboliczne. Dzięki temu eliminuje problem zaparć, wzdęć, biegunek, pośrednio przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wrzodów,
  • zawiera sporo miedzi oraz żelaza, dzięki czemu przyczynia się do tworzenia czerwonych krwinek – zwiększa się ilość krwi oraz tempo jej przepływu,
  • obniża poziom cholesterolu i absorbuje żółć w jelitach,
  • dostarcza minerałów, które są niezbędne w procesach wzmacniających tkankę kostną. To przede wszystkim źródło fosforu, selenu, cynku, magnezu, miedzi.

Jeżeli lubisz odżywiać się świadomie i chętnie sięgasz po wartościowe składniki, koniecznie uwzględnij orkisz w swoich recepturach. Ta odmiana jest mniej zanieczyszczona niż pszenica, co wynika z konstrukcji łusek – są one grubsze i lepiej chronią zawartość przed pestycydami czy innymi zanieczyszczeniami.

Orkisz a cukrzyca

Diabetycy zazwyczaj mają problem z wybraniem pieczywa lub innych produktów, które będą miały odpowiedni skład i nie wpłyną negatywnie na  wskaźniki cukru. Można zatem zastosować mąkę orkiszową lub razową, aby przygotować własny wypiek.

Chcąc włączyć orkisz do menu cukrzyka, trzeba sprawdzić jego pochodzenia. Warto stawiać na zdrowe odmiany pochodzące z upraw ekologicznych. Wśród dostępnych produktów są makarony orkiszowe, kawa, płatki, przekąski. Również mąka występuje w kilku odmianach – razowa typ 2000,  typ 1850, typ 750, typ 450. Z jej udziałem można tworzyć wypieki – chleby, bułki, kruche przekąski. Dzięki mieszance z innymi mąkami, uda się stworzyć lekkie potrawy o wydłużonej świeżości i przyjemnym orzechowym aromacie. Mąka tego typu świetnie nadaje się też do zagęszczania pasztetów i produkcji makaronów.

Wróć do listy

Dodaj komentarz