Blog

Zalety mąki z płaskurki

Płaskurka to jedna z najstarszych form pszenicy na świecie (jest starsza nawet od pszenicy orkisz!). Początki polskiego rolnictwa związane są z uprawą właśnie tego zboża. Na wiele wieków zapomniano o niej niemal zupełnie, dziś znów wraca do łask ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Produkuje się z niej przede wszystkim mąkę. Przekonaj się, jakie zalety ma mąka z płaskurki i w jaki sposób można ją stosować w kuchni.

Najważniejsze właściwości mąki z płaskurki

Płaskurka wyróżnia się wieloma właściwościami, które wykazują korzystny wpływ nie tylko na układ trawienny, ale i cały organizm. Mąka wyprodukowana z tej pszenicy zawiera spore ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów), które wpływają na redukcję poziomu cholesterolu i równoważą poziom glukozy we krwi, co jest istotne w profilaktyce cukrzycy typu 2. Jest to również źródło wielu składników mineralnych, w tym m.in. magnezu, wapnia żelaza, cynku, a także witamin — m.in. witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny, kwasu pantotenowego i witaminy B3) i witaminę E. Zapewnia też znacznie więcej przeciwutleniaczy niż klasyczna biała mąka (zwłaszcza związków fenolowych i karotenoidów).

Uważa się, że regularne spożywanie mąki z płaskurki może pozytywnie wpływać na zdrowie. Przede wszystkim jest to doskonały sposób na to, aby usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego, przeciwdziałając różnorodnym dolegliwościom z jego strony, takim jak np. zaparcia, problemy trawienne, niestrawność. Nie obciąża zbytnio systemu metabolicznego i pomaga wspierać odporność.

Ponieważ płaskurka uprawiana jest w sposób ekologiczny, nie jest skażona pestycydami czy herbicydami. Mąka z niej wyprodukowana zapewnia organizmowi znacznie więcej składników odżywczych niż klasyczna biała mąka, więc jej zastosowanie w kuchni może przynieść wiele pozytywnych skutków zdrowotnych.

Jak stosowana jest mąka z płaskurki w kuchni?

Mąka z płaskurki nie różni się szczególnie od zwykłej mąki, dlatego też może mieć bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można nią zastąpić np. mąkę pszenną. Doskonale nadaje się do pieczenia chleba, ciastek, placków, naleśników i wielu innych przysmaków zarówno na słono, jak i na słodko. To, co wyróżnia wypieku z mąki z płaskurki, jest charakterystyczny, ciemniejszy kolor oraz lekko orzechowy posmak. Co ważne, jest ona niskokaloryczna, więc z powodzeniem można ją używać do różnorodnych dietetycznych wyrobów, które dodatkowo będą bardzo sycące ze względu na duże ilości błonnika.

Wróć do listy

Dodaj komentarz