Blog

Orkisz jako dodatek do koktajli

Produkty z orkiszu, takie jak np. płatki czy otręby, to doskonały dodatek do rozmaitych potraw i deserów. Idealnie nadają się też do zdrowych i pożywnych koktajli, które można spożywać na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Do ich przygotowania tak naprawdę potrzebujesz niewielu składników, gdyż wystarczą płatki lub otręby orkiszowe, mleko lub napój roślinny oraz ulubione owoce.

Bananowo-orzechowy koktajl z płatkami orkiszowymi

Składniki:

  • ok. 30 g płatków orkiszowych
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta cynamonu
  • mleko lub napój roślinny (np. mleko sojowe, kokosowe, migdałowe)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera, a następnie zblenduj aż do momentu uzyskania gładkiego koktajlu.

Jesienny koktajl z gruszkami i otrębami orkiszowymi

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki prażonych otrębów orkiszowych
  • 1/2 lub 1 łyżka miodu (w zależności od preferencji)

Przygotowanie:

Obierz gruszkę, wytnij z niej gniazda i pokrój. Włóż do kielicha blendera, dodaj otręby i miód. Całość zalej szklanką mleka i miksuj do uzyskania konsystencji koktajlu. Najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu.

Wiele sposobów na przygotowanie koktajli orkiszowych

Powyżej przedstawiliśmy dwa przepisy na smaczne i pożywne koktajle z płatkami i otrębami orkiszowymi. Tak naprawdę możliwości jest zdecydowanie więcej. Można je przygotowywać właściwie z dowolnie wybranych owoców, a nawet warzyw, a dodatek orkiszu będzie stanowić nie tylko świetne uzupełnienie smakowe, ale przede wszystkim zapewni dodatkowy „zastrzyk” energii i cennych dla zdrowia składników odżywczych. Płatki czy otręby orkiszowe z powodzeniem mogą być stosowane jako alternatywa dla popularnych płatków kukurydzianych, czy owsianych. Warto urozmaicić nimi swoją codzienną dietę.

Dodaj komentarz