Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa była wykorzystywana już w czasach starożytnych, gdzie uważano ją za produkt zwiększający siły i wzmacniający organizm. Stanowi zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej, dlatego produkty z orkiszu coraz częściej goszczą w każdej kuchni również w dzisiejszych czasach. Orkisz jest starym gatunkiem zboża, będącym odmianą pszenicy. Potrawy przygotowywane z mąki orkiszowej stanowią bardzo ważny element zdrowej diety. Oferowana przez nas mąka produkowana jest w naszym gospodarstwie rolnym, dlatego nasi Klienci mogą mieć pewność co do najwyższej jakości i pochodzenia produktu. Pozyskujemy ją z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren. Zapraszamy do skorzystania z oferty.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Skład mąki orkiszowej

Skład mąki orkiszowej jest bardzo wartościowy. Chociaż produkt ten zawiera gluten, to jest on przyswajalny przez organizm i nie powinien wywoływać skutków ubocznych nawet u osób chorych na celiakię. Mimo to stosując dietę bezglutenową, zaleca się ostrożność, gdyż nasilenie objawów zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu. Orkisz charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu niż inne pszenice oraz większą ilością niezbędnych dla naszego organizmu witamin takich jak A, E, K oraz witaminy z grupy B.  Mąka orkiszowa biała zawiera białko, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza też wiele składników mineralnych, w tym wapń, potas, magnez i żelazo.

Mąka orkiszowa - właściwości i zalety

Do zalet mąki orkiszowej należy z pewnością jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki bogatym wartościom odżywczym korzystnie oddziałuje na wiele układów organizmu. Liczne źródła podają, że orkisz może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworu jelita, miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto jest to idealny produkt dla osób zmagających się z chorobami żołądka. Powoduje znaczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a oprócz tego pozytywnie wpływa również na skórę, włosy i paznokcie. Co więcej, niektóre źródła podają, że spożywanie produktów z mąki orkiszowej sprzyja koncentracji, pozwala szybciej przyswajać wiedz i poprawia nastrój. Ponadto wpływa to też korzystnie na metabolizm. Spożywanie produktów z orkiszu jest bardzo dobre dla dzieci, gdyż może skutecznie chronić je przed infekcjami, wzmacniając system odpornościowy. Jednak mąka orkiszowa jest nie tylko zdrowa, ale również i smaczna. Ma delikatnie orzechowy smak i doskonale nadaje się do pieczenia chleba, ciast oraz innych wypieków.

Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową? Właściwości i zastosowanie

Dieta oparta na produktach orkiszowych, w szczególności mąka orkiszowa sprzyja prawidłowej przemianie materii, pomaga obniżyć cholesterol, poprawa krążenia krwi i zmniejsza ryzyko anemii, pobudzanie układu odpornościowego. To tylko wybrane przykłady korzyści, jakie może odczuć nasz organizm, jeśli wprowadzimy do naszego codziennego jadłospisu orkisz. Jednym z podstawowych produktów z pszenicy orkisz (inaczej określanej też szpelcem) jest mąka – razowa i biała. W tym artykule dowiesz się, jakie są ich właściwości, do czego są wykorzystywane i dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej.

Czy orkisz jest lepszy od zwykłej pszenicy?

Orkisz różni się od zwykłej pszenicy przede wszystkim obecnością minerałów, błonnika czy witamin, a także ilością pewnych składników (jest w nim więcej białka i mniej cukru niż w pszenicy). Ponadto zawiera bardzo dużo manganu i magnezu. Dzięki temu jedzenie produktów zrobionych z orkiszu korzystnie wpływa na organizm człowieka, na przykład reguluje metabolizm, pomaga w budowaniu silniejszych kości, wspomaga system odpornościowy i trawienny, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Historia uprawy orkiszu sięga 5 tysięcy lat przed naszą erą, jednak w pewnym momencie zboże to zostało wyparte przez zwykłą pszenicę. Ostatnie lata to powrót orkiszu do łask i zdecydowanie większa jego popularność. Powodem tej sytuacji jest wszechobecna moda na ekologiczne odżywianie, za którą warto podążyć i skusić się na naszą mąkę orkiszową i wiele innych produktów z orkiszem.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista a biała

W naszej ofercie znajdą Państwo mąkę orkiszową pełnoziarnistą i białą. Oba rodzaje dostępne są do kupienia w opakowaniach 1kg o 25 kg. Nadają się do wypieków takich jak chleb i ciasta. Ponadto są też wykorzystywane do zagęszczania pasztetów. Mąka orkiszowa razowa, a więc pełnoziarnista, produkowana jest z dwóch odmian orkiszu, z dokładnie Schwabenkorn i Oberkulmer Rotkorn. Doskonale miesza się z innymi składnikami. Jest to tzw. mąka orkiszowa typ 2000, ponieważ pochodzi z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren. Sprawdza się nie tylko w przypadku tradycyjnych wypieków, ale również i przy wyrobie innych produktów na bazie mąki. Coraz popularniejszy staje się np. razowy makaron orkiszowy, który można już spotkać w menu wielu restauracji. Jeżeli natomiast chodzi o mąkę orkiszową białą, to jest to typ o przemiale 750 (mąka orkiszowa typ 750). Wyglądem przypomina mąkę z pszenicy zwyczajnej, jednak przewyższa ją wartościami odżywczymi. Doskonale sprawdza się jako jej alternatywa przy smażeniu naleśników bądź placuszków. Podczas przygotowywania wypieków można ją swobodnie łączyć z innymi mąkami. Zdrowa żywność do jakiej należy zaliczyć produkty, w których bazą jest pszenica orkisz to idealne rozwiązanie nie tylko do wypieku chleba. Bogactwo błonnika pokarmowego i jej prozdrowotne właściwości sprawia że jest nazywana leczniczym praziarnem. Coraz częściej gości gości na naszych stołach. Mąka orkiszowa pełnoziarnista to mąka pszenna, więc nadaje się podobnie jak jej częściej spotykane odmiany do większości potraw w których stosujemy mąkę z tradycyjnych odmian (pszenica zwyczajna). Mąka orkiszowa ma przyjemny smak i wyjątkowe wartości odżywcze. W zależności od Twoich preferencji, a także rodzaju przygotowywanej potrawy wybierz swój typ mąki orkiszowej. Mąka doskonała do: klusek, bułek, czy na ciasto lub naleśniki.

Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową?

Mąka orkiszowa powstaje z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Stanowi zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej, dlatego nie powinno się ich mieszać ze sobą. Mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem energii, więc jedząc produkty z niej wykonane, dłużej pozostajemy syci. Zalecana jest więc w diecie osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Oprócz tego w orkiszu znajduje się wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, w tym m.in. białko, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest też źródłem cennych dla organizmu witamin, takich jak: witaminy z grupy B, A, E, K, a także wapń, potas, magnez i żelazo. Co ważne, orkisz to jedno z najbardziej odpornych i najmniej wymagających zbóż, dlatego też podczas jego uprawy nie stosuje się żadnych chemicznych środków ochrony roślin.

Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?

Mąka orkiszowa, pochodząca z pszenicy orkisz, cieszy się coraz większą popularnością wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Ale czy rzeczywiście jest ona zdrowsza od tradycyjnej mąki pszenicznej? Według badań, mąka orkiszowa zawiera więcej białka, błonnika i minerałów. Ponadto ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​jest łatwiejsza do strawienia i nie powoduje nagłych wahań poziomu cukru we krwi. Mąka orkiszowa zawiera również większą ilość kwasu foliowego i witaminy B3. W skrócie, mąka orkiszowa jest zdrowsza niż tradycyjna mąka pszeniczna pod względem zawartości składników odżywczych. Jednak osoby z nietolerancją glutenu powinny ostrożnie jej używać.

Co można zrobić z mąki orkiszowej?

Mąka orkiszowa może być wykorzystywana do różnych celów. Piecze się z niej chleby, ciasta i ciasteczka, robi makarony, biszkopty itd. Dostępna jest w różnych typach, które można wybierać w zależności od zastosowań. Mąka orkiszowa biała (typ 750) może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. Z kolei mąka orkiszowa razowa (typ 2000) bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami, wpływając na lekkość wypieków. Idealnie nadaje się do produkcji ciemnego chleba orkiszowego o specyficznym orzechowym aromacie. Chleb ten jest dłużej świeży oraz nie kruszy się w trakcie krojenia. Oprócz tego może być używana do zagęszczania pasztetów warzywnych i strączkowych oraz do wyrobu makaronu razowego. Źródła:
  • Hruby A, Hu FB. The Epidemiology of Obesity: A Big Picture. Pharmacoeconomics. 2015;33(7):673-689. doi:10.1007/s40273-014-0243-x
  • Costabile A, Klinder A, Fava F, et al. Whole-grain wheat breakfast cereal has a prebiotic effect on the human gut microbiota: a double-blind, placebo-controlled, crossover study. Br J Nutr. 2008;99(1):110-120. doi:10.1017/S0007114507791599
  • Polskie Towarzystwo Żywienia Człowieka i Żywienia Klinicznego. „Orkisz – to się opłaca”. (2016). https://ptzz.pl/artykul/orkisz-to-sie-oplaca.