Orkisz to zboże o bardzo ciekawej historii. Znany był ludzkości już od epoki kamienia, a w starożytności i średniowieczu był podstawowym elementem żywienia. Niestety, przez setki lat przestał być uprawiany na skutek wyparcia przez łatwiejszą w uprawie pszenicę zwyczajną. Dzisiaj roślina ta przeżywa swój renesans i jest hodowana także w Polsce. Skąd w takim razie hodowcy biorą nasiona orkiszu, który przez wieki nie był uprawiany na tych terenach?
Jak się uprawia orkisz?
Dla wielu może być zaskoczeniem fakt, że wieloletnie wyparcie orkiszu wpłynęło na tę roślinę pozytywnie. Tę roślinę ominęło bowiem wieloletnie „uszlachetnianie” za pomocą sztucznych nawozów, pryskania i modyfikacjom genetycznych. Dzisiaj uprawiany jest w Polsce na Warmii i Mazurach i w województwie małopolskim. W sumie w Polsce na uprawę orkiszu przeznacza się około 200-300 hektarów. Należy jednak wziąć pod uwagę, że są to specjalistyczne i ekologiczne gospodarstwa, które są przystosowane do uprawy tej rośliny.
Z orkiszu robi się wiele wyrobów, które mają o wiele więcej właściwości odżywczych, przez co są chętniej wybierane przez świadomych konsumentów, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Mąka orkiszowa czy makaron o wiele lepiej sprawdzają się w kuchni niż ich tradycyjne odpowiedniki z pszenicy zwykłej. Hodowcy tej rośliny muszą zapewnić roślinie odpowiednią glebę, która musi być próchniczna. Orkisz bowiem jest bardzo wymagającą rośliną, jeśli chodzi o uprawę. Niezwykle istotne są przedplony, czyli rośliny, które hoduje się na polu, zanim zasieje się właściwe zboże. W przypadku orkiszu są to zazwyczaj ziemniaki i buraki. Do zasiewu wykorzystuje się przeważnie kłosy lub ziarna wcześniej zebranych roślin.