Blog

Płaskurka a samopsza. Podobieństwa i różnice

Od kilku lat na całym świecie panuje trend na zdrową i ekologiczną żywność. Co prawda, wśród mąk dalej najpopularniejsza jest odmiana z pszenicy, jednak na rynku zaczynają pojawiać się coraz więcej nowych odmian. Niewielu słyszało o mące z płaskurki ani z samopszy, chociaż są o wiele zdrowsze od tej tradycyjnej. Warto zaznaczyć, że są to siostrzane odmiany orkiszu. Zboża, które są alternatywą dla pszenicy, cieszą się coraz większą popularnością, ze względu na liczne modyfikacje genetyczne, jakim ją poddano.

Czym jest płaskurka?

Niewiele osób wie, ale pszenica powstała w wyniku modyfikacji płaskurki. Jest to więc jedno z najbardziej pierwotnych zbóż. Mąka z płaskurki jest o wiele zdrowsza od najbardziej popularnych odmian, które można dostać w sklepach detalicznych. Ma bardzo dużo właściwości odżywczych, zawiera dużo wapnia, fosforu oraz białka. Jest idealna do pieczenia ciast, chleba, a także wielu innych wypieków na słodko i na słono. Jest to zasługą charakterystycznego orzechowego posmaku. Mąka ta ma również ciemniejszy kolor. Warto zaznaczyć, że płaskurka ma wiele właściwości leczniczych.

Czym jest samopsza?

Samopsza jest również zbożem pradawnym. Do dzisiaj jest uprawiana tylko w kilku regionach na świecie oraz w gospodarstwach ekologicznych, ponieważ niełatwo wyhodować jest ten rodzaj pszenicy. Idealnie nada się do wypieków pieczywa, które będzie miało lekko żółtawy kolor i orzechowy smak. Wyroby z mąki z samopszy poleca się spożywać na śniadanie, ponieważ składniki odżywcze zapewniają energię i dostarczają witamin na cały dzień. Warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety, ponieważ zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i miażdżycy.

Wróć do listy

Dodaj komentarz