Blog

Orkiszowe musli. Twój przepis na zdrowie

Orkisz to odmiana pszenicy, która cieszy się obecnie coraz większym zainteresowaniem. Chociaż uprawiany jest od wieków, to jednak stosunkowo niedawno na nowo odkryliśmy jego bogactwo składników odżywczych oraz korzystne właściwości. To wszystko sprawiło, że obecnie możemy wybierać spomiędzy różnorodnych produktów orkiszowych — nie tylko ziaren i otrąb, ale również mąki, makaronów, a także wyjątkowych płatków orkiszowych.

Płatki orkiszowe — podstawa zdrowego, pożywnego i smacznego musli

Z płatków orkiszowych można przygotować wyjątkowo smakowite, pożywne i zdrowe musli. Płatki zachowują dużą ilość składników odżywczych, którymi charakteryzuje się orkisz. Podobnie jak ziarno zawierają wiele witamin (szczególnie z grupy B, witaminę A i E) i minerałów (m.in. potas, żelazo, cynk, miedź, selen).

Są doskonałym źródłem białka, a także dobrze przyswajalnego glutenu, który nie obciąża tak bardzo układy pokarmowego. Zawierają też korzystny dla zdrowia olej linolowego, zaliczany do kwasów tłuszczowych nienasyconych typu omega-6. Nie ma w nich cukrów prostych.

Warto jak najczęściej jeść musli zawierające w swoim składzie płatki orkiszowe. A aby mieć pewność najlepszej jakości, można przygotować je samodzielnie. Nie jest to trudne, a z całą pewnością urozmaici codzienną dietę.

Przepis na orkiszowe musli według św. Hildegardy

Potrzebujemy:

  • płatki orkiszowe, płatki owsiane, płatki kasztanowe, dodatkowo można dodać ekspandowane ziarna amarantusa lub/i orkiszu
  • orzechy i nasiona: orzechy włoskie, słonecznik, dynia, migdały
  • suszone owoce: jabłko, daktyle, morele, żurawina, morwa, rodzynki, dynia
  • przyprawy: cynamon, bertram, galgant
  • do zalania: woda, mleko np. migdałowe lub sok jabłkowy

Są to składniki bazowe, tak naprawdę jednak można je dobierać zgodnie z własnymi upodobaniami, potrzebami dietetycznymi czy upodobaniami kulinarnymi.

Przygotowanie:

Poszczególne składniki mieszamy ze sobą w proporcjach zgodnych z upodobaniami. Przyprawy dodajemy do smaku. Mieszankę wsypujemy do miseczki, najlepiej wieczorem, a następnie zalewamy dobrze podgrzaną wodą, wybranym mlekiem lub sokiem jabłkowym. Pozostawiamy na noc. Rano musli będzie gotowe do spożycia. Jeśli dodatkowo chcemy wzbogacić jego smak, możemy dodać starte jabłko.

Wróć do listy

Dodaj komentarz