Płatki orkiszowe zawierają wiele minerałów i witamin. Zaliczane są do tzw. superfood, czyli nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w duże ilości składników odżywczych niezbędnych dla organizmu człowieka. Są zdrowsze od wielu innych produktów zbożowych, a obecnie coraz więcej osób docenia ich dobroczynne działanie, wyjątkowy smak i wiele możliwości kulinarnego zastosowania. Warto jednak przyjrzeć się nieco bliżej specyfice ich powstawania, gdyż właśnie ten proces ma duży wpływ na korzystne właściwości płatków.
Od orkiszu do płatków orkiszowych
Orkisz, chociaż stosunkowo niedawno wrócił do łask, tak naprawdę uprawiany był od tysięcy lat, a właściwie już od starożytności. Jego właściwości doceniano nie tylko w starożytnym Rzymie, ale i w rejonach Egiptu czy Bliskiego Wschodu. Przez pewien okres w dziejach zapomniano nieco o orkiszu, aż do czasu, gdy przeorysza klasztoru benedyktynów – Hildegarda z Bingen – rozpropagowała jego korzystny wpływ na zdrowie.
Płatki orkiszowe otrzymujemy z odpowiednio przygotowanej odmiany pszenicy — trzeba pamiętać, że orkisz należy do rodzaju pszenic (zboże z rodziny wiechlinowatych). Powstają one z obłuszczonych i zgniecionych ziaren orkiszu. Ziarna poddawane są wstępnemu czyszczeniu i dosuszaniu. Następnie są łuszczone i dokładnie oczyszczane z pozostałości łupiny. Po wstępnym przygotowaniu trzeba je rozdrobnić. W kolejnych etapach wdrażane są takie procesy jak parowanie (oddziaływanie parą), płatkowanie, odsiewanie. W ostateczności nadchodzi czas na pakowanie i w takiej formie smakowite płatki orkiszowe trafiają do rąk klienta.
Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje płatków orkiszowych: zwykłe (najpopularniejsze), przetworzone w niewielkim stopniu oraz błyskawiczne (poddane tzw. obróbce hydrotermicznej, czyli wstępnemu parzeniu). Niemniej proces produkcji w przypadku wszystkich tych rodzajów jest stosunkowo podobny.
Czy płatki zachowują właściwości odżywcze orkiszu?
Wysokiej jakości płatki orkiszowe powinny zawierać podobną ilość i rodzaj składników odżywczych co ziarna orkiszu. Warto jednak pamiętać, że proces produkcji może przyczynić się do częściowej utraty niektórych substancji. Dzieje się tak wówczas, gdy stopień przetworzenia produktu jest wysoki. Warto więc wybierać płatki orkiszowe (podobnie jak inne produkty zbożowe), które są możliwie jak najmniej przetworzone.