Blog

Orkisz w diecie seniora

Komponowanie menu starszej osoby jest wymagającym zadaniem – w podeszłym wieku zwalnia metabolizm, należy więc obniżyć kalorie; jednocześnie trzeba nie tylko zachować, a wręcz podnieść poziom witamin i składników mineralnych. Warto zatem obejrzeć się za produktami o szczególnie wysokiej wartości odżywczej. Należy do nich orkisz. Przyjrzyjmy się cechom i właściwościom tego zboża.

Dlaczego do diety seniora warto wprowadzać orkisz?

Aby zrozumieć jego potencjalną wartość jako element jadłospisu osoby starszej, należy poznać wartości odżywcze orkiszu, zwanego także szpelcem. Zastanawia rzadkość tego zboża w dzisiejszym rolnictwie. Gatunek ten jest uprawiany od czasów starożytnych, szczególnie popularny był zaś w średniowieczu. Nie bez powodu – szpelc charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Znajdziemy w nim:

  • sacharydy,
  • białka,
  • tłuszcze,
  • witaminy,
  • substancje mineralne,

czyli wszystkie składniki podstawowe mające znaczenie dla organizmu ludzkiego. Jest on bardziej bogaty od powszechniejszej pszenicy zwyczajnej w białko i gluten (gluten w orkiszu jest też lepiej przyswajalny), a także cynk, miedź, selen oraz witaminę A i E. Trudno zatem wyjaśnić, skąd bierze się jego zaniżona popularność. Niemniej produkty orkiszowe są dostępne na rynku i warto wprowadzać je do każdej kuchni. Przede wszystkim jednak orkisz powinien znaleźć się w diecie każdego seniora. Wynika to ze wspomnianego na wstępnie wzmożonego zapotrzebowania osób starszych na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Na osłabiony metabolizm także pomogą produkty orkiszowe – poprawiają trawienie i perystaltykę jelit oraz przyspieszają przemianę materii, są więc dobrym rozwiązaniem dla osoby z problemami z apetytem – a one najczęściej spotykają właśnie seniorów. Dodatkowo szpelc pozytywnie wypływa na koncentrację, a wiadomo, że w późnym wieku warto o to dbać.

W jakiej formie możemy wprowadzić orkisz do diety seniora?

Orkisz to gatunek zboża, rodzaj pszenicy, więc uzyskuje się z niego mąkę i wypieka pieczywa. To jednak tylko mała część możliwych zastosowań. Szpelc występuje w tylu formach, że bezproblemowo można go wprowadzić do diety na stałe. Płatki orkiszowe są wspaniałym pomysłem na śniadanie – można je podać z mlekiem, jogurtem, miodem, owocami, syropem klonowym. Produkowany ze świeżo zmielonych ziaren orkiszu makaron świetnie sprawdzi się przy obiedzie. Również otręby możemy otrzymać z tego gatunku zboża – i warto jest wprowadzić do diety, szczególnie seniora, ponieważ świetnie regulują pracę układu trawiennego.

Wróć do listy

Dodaj komentarz