Orkisz, jak już wielokrotnie wspominaliśmy, ma o wiele bogatszy skład odżywczy niż zwyczajna pszenica. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witamin: A, D i E. Dlaczego są one tak ważne dla naszego zdrowia?
Witamina A
Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia. Jej niedobór może powodować tzw. kurzą ślepotę. Witamina A jest też odpowiedzialna za wzmacnianie naszych układów odpornościowych, ma do tego właściwości antynowotworowe. Jest często używana w kosmetyce – ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i zalicza się ją do najbardziej efektywnych składników kosmetyków przeciwstarzeniowych. Brak witaminy A w organizmie dziecka może powodować zahamowanie wzrostu, a u kobiet – zaburzenia miesiączkowania i płodności. Starsze osoby z niedoborem witaminy A często narzekają na objawy „dzwonienia w uszach”.
Witamina D
Właściwy poziom witaminy D w organizmie gwarantuje zdrowe i mocne zęby oraz kości. Przy jej niedoborach mogą pojawiać się krzywice, a u dorosłych – osteoporoza. Witamina D odpowiada również za działanie układu krążenia, chroni też nasze ciała przed rakiem. Przy jej odpowiednim poziomie łatwiej też zgubić nadmierne kilogramy. Niedobór witaminy D może także przyśpieszyć proces starzenia oraz zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, stwardnienie rozsiane czy toczeń. Spożywanie mąka orkiszowej lub innych produktów z orkiszu bogatych w witaminę D jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. Niedobory witaminy D w ich przypadku mogą prowadzić do zaburzenia rozwoju mózgu dziecka.
Witamina E
Witamina E często nazywana jest witaminą młodości lub witaminą płodności. Witamina ta chroni nasze organizmy przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziała też powstawaniu zakrzepów krwi. U mężczyzn jest odpowiedzialna za wytwarzanie nasienia, u kobiet odpowiada za utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Ostatnie badania dowodzą, że witamina E, jako silny utleniacz, ma działanie przeciwrakowe. Spożywana w wysokich dawkach obniża ryzyko wystąpienia raka wątroby, prostaty, piersi, jelita grubego i żołądka.
Inne witaminy
Produkty orkiszowe są bogate również w witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminę K i wiele innych cennych dla zdrowia elementów i związków. Zdecydowanie warto korzystać w swojej kuchni z orkiszowej mąki, płatków, makaronów itp.