Blog

Mąka orkiszowa jako składnik placków i naleśników

Placki i naleśniki są popularnymi daniami w polskiej kuchni. Można je przyrządzać na wiele sposobów, w wersji słodkiej lub wytrawnej, dlatego cieszą się tak dużą sympatią. Ponadto, poznawszy bazowy przepis na te potrawy można swobodnie modyfikować receptury, aby za każdy razem uzyskać inny smakowity kąsek. Naszą propozycją jest zastąpienie klasycznej mąki pszennej orkiszową. Ma ona wyrazisty smak, a przy tym dostarcza wielu cennych dla organizmu witamin oraz minerałów.

Zalety orkiszu

Orkisz w kuchni polskiej nadal jest mocno niedoceniany, choć w XIX wieku z kretesem wygrywał z pszenicą. Dzisiaj jednak stopniowo wraca się do tego zboża, doceniając jego smak i wartości odżywcze. A rzeczywiście ma on sporo do zaoferowania!

Przede wszystkim orkisz dostarcza witamin z grupy B i PP. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, co pozwala na wsparcie procesów trawienia. Jest też źródłem krzemu, co znaczy, że pozytywnie działa na kondycję skóry, włosów i paznokci zauważalnie je regenerując. Nie sposób nie wspomnieć o właściwościach przeciwbakteryjnych – z tego względu szczególnie warto sięgać po orkisz jesienią oraz zimą.

Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej

Masz ochotę wprowadzić nieco urozmaicenia do swojego codziennego gotowania? Na początek zacznij od zaserwowania sobie i swoim bliskim naleśników z mąki orkiszowej. Będziesz pozytywnie zaskoczony tym, jak dobrze smakują!

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mleka lub napoju kokosowego,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • oliwa z oliwek (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki mokre – rozbij jajko i roztrzep w misce, dolej mleko lub napój kokosowy oraz wodę. Dokładnie połącz ze sobą.
  2. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dosyp cukier i szczyptę soli.
  3. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Rozgrzej olej na patelni.
  5. Wylej porcję masy naleśnikowej na patelnię i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Podawaj z dodatkiem dżemu, serka, bakalii lub owoców.

Mąka orkiszowa pozwala na robienie udanych wypieków. Oprócz naleśników i placków są to także bułki oraz chleby z ziarnami. W takich produktach można „przemycić” sporo cennych składników, dlatego warto pamiętać tutaj o orkiszu. Do wyboru jest powstająca z niego mąka biała, graham lub razowa w różnych typach do wyboru (450, 750, 1850, 2000). Każda z nich zagwarantuje Ci udany wypiek, a przy tym dostarczy wielu cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wróć do listy

Dodaj komentarz