Czasami każdego nachodzi ochota na to, aby upiec coś smacznego. Może być na spotkania okolicznościowe z rodziną, znajomymi lub po prostu bez żadnej okazji. Wiele osób szuka takiego przepisu na słodkości, które będą jednocześnie smaczne i zdrowe. W dobie wszechobecnych modyfikacji genetycznych i nafaszerowanej chemią żywności warto zwrócić uwagę na to, co dodajemy do ciastek. Oto sposób na to, jak zrobić przepyszne ciasteczka orkiszowe.
Składniki
Warto zaznaczyć, że takie ciastka można zrobić na wiele sposobów. Mogą być takie z kawałkami czekolady, czy też z owocami. Podstawowym składnikiem to oczywiście mąka orkiszowa. Dzięki swoim właściwościom odżywczym jest bardzo zdrowa i o wiele lepsza od tradycyjnej mąki pszenicznej. Co więcej, nadaje ciastkom charakterystyczny orzechowy posmak. Do tego potrzebne będą jeszcze sól i proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Trzeba także pamiętać o szczypcie soli, dwóch jajkach i maśle, dzięki czemu masa się nie będzie lepić.
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy umieścić w mikserze i mieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie należy włożyć ją do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu można do masy włożyć różne dodatki na przykład kawałki gorzkiej czekolady lub kawałki owoców. Kolejnym krokiem jest uformowanie z powstałej masy płaskie koła o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Należy piec w 175 stopniach od 16 do 20 minut w zależności od wielkości ciastek.
Takie ciastka są smaczne i zdrowe, a do tego można je piec w różnych wariantach. Niewiele osób wykorzystuje mąkę orkiszową do pieczenia, jednak jest ona o wiele lepsza niż ta zwykła. Ciastka z tej mąki mają wartościowych składników między innymi witaminy, wapń i potas. Co więcej, takie wypieki zawierają łatwo przyswajalny gluten, który jest bezpieczny nawet dla osób, które go nie tolerują.