Paluszki to jedna z najczęściej wybieranych przez nas przekąsek. Bardzo chętnie po nie sięgamy, ponieważ w porównaniu z chipsami czy czekoladowymi ciastkami wydają nam się “niewinnym” smakołykiem. Niestety standardowe słone paluszki, dostępne w każdym sklepie spożywczym, nie tylko są pozbawione wartości odżywczych, a wręcz mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie zapomnieć o ulubionej, chrupiącej przekąsce. Zdrową alternatywą dla klasycznych paluszków są paluszki orkiszowe dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością, w tym w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi Diogra.
Zwykłe paluszki wcale nie są “niewinną” przekąską
Przede wszystkim należy pamiętać, że klasyczne paluszki to tak naprawdę bezwartościowa przekąska, tzw. puste kalorie, które najczęściej zjadamy w dość dużej ilości. Tak naprawdę jest to biała mąka z dodatkiem drożdży i sporej ilości soli. Sięgając po klasyczne paluszki, dostarczamy organizmowi bardzo dużo zupełnie bezużytecznych węglowodanów. Biała mąka sprawia, że cukier we krwi błyskawicznie się podnosi, a my coraz chętniej chrupiemy dalej. Co więcej, obecne w tego rodzaju produktach węglany sodu mogą podrażniać żołądek i przyczyniać się do nieprzyjemnych dolegliwości. I chociaż widząc na półce sklepowej słone paluszki stojące obok chipsów, zwykle sięgamy po tę pierwszą przekąskę, gdyż wydaje się nam ona mniej kaloryczna, to jednak w rzeczywistości jest to źródło zbędnych kalorii. Chociaż paluszki wypiekane są w piecu, to jednak zwykle zawierają one w swoim składzie również niskiej jakości olej roślinny. Dodatkowo najczęściej znajduje się w nich również cukier.
Jeśli paluszki to tylko z orkiszu!
Miłośnicy paluszków wcale nie muszą całkowicie rezygnować z “chrupiących przyjemności”. Wystarczy sięgnąć po smakowite paluszki orkiszowe. Produkowane są z mąki orkiszowej, która wykazuje zdecydowanie lepsze właściwości i korzystniejszy wpływ na organizm niż standardowa biała mąka. I chociaż zawierają w sobie gluten, to jednak jest on łatwo przyswajalny przez organizm. Często nawet osoby z alergią związaną ze spożywaniem pszenicy tradycyjnej bardzo dobrze tolerują produkty z orkiszu.