Odkąd orkisz stał się popularny jako zdrowy i bogaty w składniki odżywcze gatunek pszenicy, coraz częściej jesteśmy zainteresowani jego właściwościami oraz sposobami wykorzystania w kuchni. Produktów z orkiszu jest wiele, począwszy od mąki, poprzez makarony czy nawet paluszki. Na szczególną uwagę zasługują również otręby orkiszowe, wykazujące korzystny wpływ na nasze zdrowie, a jednocześnie nadające się do spożywania w różnych formach.
Właściwości otrąb otrębów orkiszowych
Po otręby orkiszowe warto sięgać regularnie nie tylko ze względu na ich smak oraz liczne możliwości zastosowania, ale przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Powinny stanowić podstawę zdrowej, racjonalnej diety każdego z nas. Stanowią bogactwo błonnika, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na długi czas i wspomagają procesy przemiany materii. Zalecane są więc przede wszystkim w diecie osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Wspomagają też rozwój pożytecznej flory bakteryjnej i są pomocne w obniżaniu “złego” cholesterolu. Regulują też poziom cukru we krwi. Stanowią również bogactwo cennych dla zdrowia minerałów oraz witamin, głównie z grupy B.
Jak jeść otręby orkiszowe?
Najlepsze rezultaty można osiągnąć, jedząc regularnie otręby orkiszowe, przy czym dzienna rekomendowana dawka wynosi ok. 2-3 łyżki. Na początku należy wprowadzać je do diety stopniowo.
W otrębach orkiszowych docenia się przede wszystkim ich neutralny smak, dzięki czemu mogą być stosowane praktycznie do różnych dań, zarówno słodkich, jak i słonych. Tak naprawdę możliwości są niemal nieograniczone, a miłośnicy orkiszu potrafią przygotowywać z nich praktycznie każde danie.
Najczęściej stosowane są do posiłków jedzonych na słodko, czyli np. jogurtów z musli lub owocami. Oprócz tego mogą stanowić składnik bazowy babeczek czekoladowych, ciast owocowych, ciasteczek oraz batonów. Tego rodzaju smakołyki można przygotować samodzielnie w domu. Stanowią doskonałe połączenie przyjemnego z pożytecznym, gdyż nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim są zdrowe.
Oprócz tego otręby orkiszowe mogą być dodawane do sałatek, stosowane jako panierka do mięs lub dodatek do domowych chlebów i bułek.