Blog

Jak przygotować zupę z kaszą orkiszową?

Kasza orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu, czyli starodawnej odmiany pszenicy, która jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Stanowi doskonałe źródło białka, witamin (m.in. witaminy A, D, E, PP), składników mineralnych (m.in. żelazo, magnez, wapń, cynk, selen), a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomaga trawienie, wpływa pozytywnie na układ krążenia, a także poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. To tylko kilka najważniejszych właściwości kaszy orkiszowej, gdyż jest ich zdecydowanie więcej. Do jej zalet zaliczyć należy też wyjątkowy smak oraz wiele możliwości kulinarnych. Z jej zastosowanie można przygotowywać m.in. kaszotto, pasztety, sałatki, a także desery — koktajle, placki czy ciastka. Doskonale nadaje się też jako dodatek do zup. Naszą propozycją jest wyśmienity krupnik z kaszy orkiszowej. Jak go przygotować? Dowiesz się w dalszej części wpisu.

Przepis na krupnik z kaszy orkiszowej

Krupnik z kaszy orkiszowej jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o wiele lepiej niż zwykły krupnik z kaszy jęczmiennej.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy orkiszowej Diogra,
  • ok. 2,5 litra wody,
  • 1 kg porcji rosołowych,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 średni seler (lub pół dużego),
  • 2 duże pory,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlej wodę i dodaj porcje rosołowe. Gotuj przez ok. 15 minut.
  • Dodaj wszystkie warzywa, natkę pietruszki, czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wszystko przez godzinę.
  • Dodaj kaszę orkiszową. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.
  • pod koniec gotowania wyciągnij warzywa i zetrzyj je na tarce jarzynowej.
  • Wyciągnij mięso i odbierz w kawałki.
  • Dodaj starte warzywa i rozdrobnione mięso.
  • Dodaj do smaku sól i pieprz.
  • Przed podaniem udekoruj krupnik natką pietruszki.

Krupnik z kaszy orkiszowej można też przygotować w wersji wegańskiej. W tym przypadku zupa powstanie bez porcji rosołowej, wyłącznie na wywarze warzywnym, jednak z pewnością jej smak cię zachwyci.

Smacznego!

Dodaj komentarz