

Groszek ptysiowy orkiszowy 70g*ANIA*BIO
- Nowy
Otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren samopszy, pochodzących z naszego własnego, lokalnego gospodarstwa rolnego położonego w Małopolsce. Mąka ta jest bogata w białko (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna), które zawiera niewystępujące w pszenicy czy też orkiszu aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), a które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem.
Z ziaren samopszy można uzyskać bardzo wartościową mąkę. O jej walorach świadczy obecność mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wypieku pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona wysoką zawartością karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę naszych oczu) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki.
W chwili obecnej trwają badania, czy produkty z samopszy mogą być alternatywą dla osób mających problemy z trawieniem glutenu. Badania naukowe wskazują, że gliadyny (rozpuszczalny składnik glutenu – niezdolność organizmu do jego przetworzenia jest przyczyną celiakii) zawarte w glutenie samopszy nie są tak bardzo toksyczne, jak te zawarte w pszenicy.
Skład: mąka z samopszy typ 650 (100 %)
Informacja alergiczna:
Produkt zawiera alergen: gluten.
Termin przydatności:
Dokładamy wszelkich starań, by produkty wysyłane do Państwa były jak najświeższe. W przypadku mąki termin wynosi około 6 miesięcy od daty zakupu.
Przechowywać w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.