Z samopszy (4)

Samopsza

Samopsza to najstarsza odmiana pszenicy. Obfituje w białko oraz minerały i witaminy, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, pokarmowego i układu krążenia. W przeciwieństwie do orkiszu, samopsza zawiera również aminokwasy niezbędne dla naszego organizmu, a których nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie . Ziarna samopszy zawierają również lepiej przyswajalny gluten. Cechą charakterystyczną samopszy jest jej delikatność oraz niełatwa uprawa, dlatego w Polsce nie istnieje wiele ekologicznych gospodarstw, które zajmują się uprawą tego rodzaju pszenicy. Wszystkie oferowane przez nas produkty pochodzą z naszego gospodarstwa w Małopolsce.

Produkty z samopszy

Oferujemy ziarna z samopszy, mąkę i otręby. Mąka z samopszy doskonale nadaje się do wyrobu pieczywa, które charakteryzuje się lekko żółtą barwą i orzechowym smakiem. Ziarna samopszy i otręby przygotowane na śniadanie dostarczą nam niezbędnych witamin i energii na cały dzień. Samopszę można wykorzystywać jako dodatek do mięs, ryb i sałatek. Mąka z samopszy to doskonała alternatywa dla zwykłej mąki. Wprowadzenie produktów z samopszy do swojej diety zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i miażdżycy.

Zachęcamy do zapoznania się z innymi produktami dostępnymi w naszymi sklepie. Oferujemy m.in. mąkę z orkiszu, makaron orkiszowy i otręby oraz najwyższej jakości wyroby  z płaskurki i wiele innych.