Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Mąka z płaskurki i otręby z płaskurki

Płaskurka jest odmianą pszenicy orkiszowej, którą uprawiano już w starożytności. Jej wysiew nie wymaga stosowania nawozów, środków chemicznych oraz pestycydów Ziarna płaskurki są bardzo odporne na zmienne warunki klimatyczne i szkodniki. Produkty z płaskurki dostępne w ofercie sklepu Diogra pochodzą z naszego ekologicznego gospodarstwa położonego w Małopolsce. W sprzedaży oferujemy m.in. mąka z płaskurki, która doskonale nadaje się do pieczenia chleba, ciastek i ciast oraz innych przysmaków na słodko i na słono. Wypieki z mąką z płaskurki wyróżniają się charakterystycznym ciemniejszym kolorem. Ponadto płaskurka podobnie jak i samopsza nadaje im lekko orzechowy posmak. W naszej ofercie znajdą Państwo także otręby z płaskurki, które doskonale smakują z mlekiem i owocami. Dodając je do śniadania, dostarczą nam sił i energii życiowej na cały dzień. Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi produktami z płaskurki dostępnymi w naszej ofercie, w szczególności z mąką z płaskurki typ 650 jak i 2000. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego.

Właściwości płaskurki

Płaskurka jest znana ze swoich właściwości leczniczych. Jej regularne spożywanie redukuje poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega powstawaniu chorób układu pokarmowego. Pomaga leczyć problemy z przemianą materii i niestrawnością oraz schorzenia skóry. Warto też dodać, że chociaż płaskurka zawiera gluten, to zdaniem wielu lekarzy i chorych występuje on w niej pod postacią, która nie działa toksycznie na organizm osób cierpiących na celiakię. W składzie tego zboża znajdziemy też duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez fosfor, cynk czy potas. Roślina ta dostarcza również ogromną ilość beta-karotenu, średnio 3-4 razy więcej niż pszenica zwyczajna. Ponadto płaskurka:
  • chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • podnosi odporność,
  • pomaga dbać o wzrok i zdrowie oczu,
  • pomaga dbać o wzrok i zdrowie oczu,
  • wspomaga leczenie anemii,
  • zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe nasycone.
Mąka z płaskurki jest wykorzystywana przez wiele osób do wypieku chleba, charakteryzującego się niepowtarzalnym smakiem. Odmiana tej pszenicy jest dzisiaj uprawiana na całym świecie, a pochodzi z tzw. Żyznego Półksiężyca. To tam w stanie dzikim rośnie do dzisiaj Płaskurka. Cena wyrobów z tego zboża to już kilkanaście złotych za kilogram mąki płaskurki typ 2000, czy 650, które są dostępne w naszym sklepie.