Płatki orkiszowe (1)

Płatki orkiszowe

Płatki orkiszowe to produkty przetworzone, które powstają z najwyższej jakości odmiany pszenicy. Ziarna są dokładnie oczyszczane z pozostałości łupiny, a następnie rozdrabniane. Stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, ponieważ wyróżniają się dużą zawartością składników odżywczych. Płatki orkiszowe można mieszać z wieloma produktami spożywczymi według własnych preferencji. Z ich dodatkiem łatwo jest przygotować szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Ponieważ mają lekko orzechowy smak, doskonale komponują się z owocami, mlekiem, jogurtem oraz miodem. Płatki orkiszowe bardzo często dodawane są np. do koktajli lub mieszane z jajkiem i smażone na oleju w formie placuszków.

Jakie są wartości odżywcze orkiszowych płatków?

Orkiszowe płatki są źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez i żelazo oraz witamin A, E, K, PP i witamin z grupy B. Indeks glikemiczny tych produktów utrzymuje się na poziomie 45, dzięki czemu mogą być one spożywane przez cukrzyków. Warto też wspomnieć, że orkiszowe płatki są bogate w białko, przez co ich jedzenie jest polecane osobom zmagającym się z problematycznym funkcjonowaniem układu pokarmowego i nieregularnym wypróżnianiem się. Ponadto w ich składzie znajdują się zdrowe tłuszcze roślinne i złożone węglowodany, dzięki czemu są one dobrym nośnikiem energii, ponieważ nie podnoszą poziomu złego cholesterolu we krwi. Cenną właściwością płatków z mąki orkiszowej jest też pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego – zapobiegają tworzeniu się skrzepów. Ze względu na rodzaj zawartych witamin ich spożywanie może przyczyniać się do złagodzenia napięcia nerwowego i zwiększyć sprawność intelektualną. Płatki orkiszowe polecane są też osobom cierpiącym na miażdżycę.