Olej rzepakowy 500 ml

Oleje prosto z pola
14,00 zł w tym VAT

Olej rzepakowy charakteryzuje się wysokimi walorami żywieniowymi.  Jest uznawany za jeden z najcenniejszych spożywczych olejów płynnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu oleinowego – omega-9, charakterystyczną dla oliwy z oliwek,  eksperci określają go mianem „oliwy północy”.

Obecnie brak na stanie

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Olej rzepakowy – Właściwości

Bogaty w witaminy i kwasy omega. Tym, co wyróżnia olej rzepakowy spośród wszystkich olejów, jest optymalna proporcja kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Odznacza się również zawartością licznych witamin, steroli roślinnych, polifenoli, tokoferoli i ß-karotenu,

Olej rzepakowy:

Reguluje gospodarkę tłuszczową, zmniejszając stężenie złego cholesterolu we krwi, Wzmacnia odporność i zapobiega powstawaniu nowotworów, takich jak nowotwór piersi czy jelita grubego,

Chroni przed chorobami układu krążenia, w tym przed zawałem i miażdżycą, Opóźnia proces starzenia się organizmu, Poprawia kondycję skóry i oczu, Ma właściwości antydepresyjne.

Olej rzepakowy – Zastosowanie

Olej rzepakowy tłoczony na zimno nie lubi zbyt wysokich temperatur, dlatego korzystaj z niego tylko przy delikatnych obróbkach termicznych - nie używaj do głębokiego smażenia np. frytek. Poza tym śmiało dodawaj go do ulubionych sałatek, surówek, dressingów, a także sosów przyrządzanych na zimno. Świetnie sprawdzi się również jako składnik pysznego, domowego majonezu.

Z oleju rzepakowego skorzystasz nie tylko w kuchni. Regularne olejowanie świetnie wzmocni, nawilży i zregeneruje Twoje włosy. Maseczka z oleju rzepakowego nakładana na twarz sprawi z kolei, że Twoja skóra stanie się wspaniale nawilżona i zregenerowana. Ponieważ olej rzepakowy nie podrażnia naskórka, może być stosowany również przez alergików.

Przechowywanie

Olej rzepakowy można przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak nie należy narażać go na długotrwałe działanie światła słonecznego, gdyż może utracić swoje cenne właściwości oraz skrócić termin przydatności do spożycia. Aby zminimalizować to ryzyko nasze oleje pakujemy w światłochronne butelki z grubego, ciemnego szkła. Olej rzepakowy należy spożyć w ciągu 6 miesięcy od wytłoczenia.

Tłoczenie

W produkcji oleju wykorzystujemy nasiona rzepaku własnej produkcji, nie suszone Glifosatem (Randapem) (co w dzisiejszych czasach staje się potwornym standardem) Nasiona po selekcji poddajemy tłoczeniu na zimno. Proces odbywa się na specjalnej prasie w ściśle kontrolowanej przez nas temperaturze, która nigdy nie przekracza 38 stopni Celsjusza. Dzięki temu udaje nam się zatrzymać w oleju wszystkie drogocenne dla Twojego zdrowia składniki.

Opinie klientów

Nie ma jeszcze opinii.