

Mąka orkiszowa biała typ 450 to jedna z najjaśniejszych mąk, to tzw. mąka tortowa. Ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak.
Jej ogromną zaletą są pozytywne właściwości zdrowotne, które wynikają m.in. z dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Biała mąka orkiszowa obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. Polecana jest także osobom chorym na biegunkę. Produkty z białej mąki orkiszowej są również bardzo syte i zawierają gluten dobrze przyswajalny przez organizm.
W naszej ofercie znajdą Państwo białą mąkę orkiszową o przemiale 450, która doskonale nadaje się do wypieku biszkoptów, czy innych ciast, do produktów dla dzieci. Równie dobrze można przyrządzić z niej pyszne naleśniki, placuszki czy kluski. Bez problemu łączy się także z innym rodzajem mąki. Białą mąkę orkiszową sprzedajemy w opakowaniach 1 kg. Produkujemy ją z oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, pochodzących z naszej własnej, lokalnej uprawy. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.
Stosujemy 2 odmiany orkiszu:
Skład: mąka orkiszowa typ 450 (100 %)
Informacja alergiczna – mąka zawiera gluten.
Termin przydatności mąki: ok. 6 miesięcy od daty zakupu.
Zalecenia dotyczące przechowywania maki: suche, chłodne i nienasłonecznione miejsce.