• Nowy

Mąka orkiszowa typ 450 - 1 kg (tortowa)

Diogra
Nowy produkt
12,00 zł w tym VAT

Mąka orkiszowa biała typ 450 to jedna z najjaśniejszych mąk,  to tzw. mąka tortowa. Ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak.

Jej ogromną zaletą są pozytywne właściwości zdrowotne, które wynikają m.in. z dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Biała mąka orkiszowa obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. Polecana jest także osobom chorym na biegunkę. Produkty z białej mąki orkiszowej są również bardzo syte i zawierają gluten dobrze przyswajalny przez organizm.

W naszej ofercie znajdą Państwo białą mąkę orkiszową o przemiale 450, która doskonale nadaje się do wypieku biszkoptów, czy innych ciast, do produktów dla dzieci. Równie dobrze można przyrządzić z niej pyszne naleśniki, placuszki czy kluski. Bez problemu łączy się także z innym rodzajem mąki. Białą mąkę orkiszową sprzedajemy w opakowaniach 1 kg. Produkujemy ją z oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, pochodzących z naszej własnej, lokalnej uprawy. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.

Stosujemy 2 odmiany orkiszu:

  •  Schwabenkorn,
  •  Oberkulmer Rotkorn.
lub zamów telefonicznie +48 501 020 267
W magazynie, wysyłka w ciągu 24 godzin, już od 11.60 zł!

Skład: mąka orkiszowa typ 450 (100 %) 

Informacja alergiczna – mąka zawiera gluten.

Termin przydatności mąki: ok. 6 miesięcy od daty zakupu.

Zalecenia dotyczące przechowywania maki: suche, chłodne i nienasłonecznione miejsce.

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna: 357 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 1,5 g
  • - w tym kwasy tłuszczowe: 0,3 g
  • Węglowodany: 69 g
  • - w tym cukry: 1,8 g
  • Sól: 0,00 g

Opinie klientów

Nie ma jeszcze opinii.