Kasza orkiszowa (1)

Co to jest orkisz? Zboże z rodziny pszenicy, które niegdyś hodowane było praktycznie wszędzie, a w późniejszym czasie zostało wyparte przez pszenicę zwyczajną. Obecnie orkisz ponownie został doceniony za niebywałe właściwości odżywcze orkiszu. Żeby kasza z orkiszu miała wysokie walory smakowe, powinna zostać zakupiona u sprawdzonego sprzedawcy, który dba o jakość swoich wyrobów. Takim miejscem jest między innymi sklep internetowy Diogra, zajmujący się dystrybucją produktów ekologicznych, które wytworzone zostały we własnym gospodarstwie rolnym.

Zalety kaszy orkiszowej

Kasza z orkiszu ma praktycznie wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikro i makroelementy. Wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, dobrym wpływem na metabolizm oraz dużą zawartością błonnika, który usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Działa pozytywnie na pamięć, układ nerwowy i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Kasza z orkiszu jest lekkostrawna, zatem doskonale nadaje się do wprowadzania do diety małych dzieci lub osób przewlekle chorych. Sprawdzi się także w diecie sportowców i osób, które dbają o odpowiedni poziom białka w organizmie.

Jak przyrządzić kaszę orkiszową?

Orkiszowa kasza jest wykorzystywana zarówno w potrawach przyrządzanych na słodko, jak i na słono. Z jej dodatkiem można przygotować między innymi sałatki warzywno-mięsne, kotleciki, ciastka i ciasta, jak również desery z owocami. Kasza z orkiszu doskonale sprawdza się też w pożywnym kaszotto z warzywami, a wegetarianie z pewnością pokochają bezmięsne kotlety z jej dodatkiem. Można ją również dodać do tradycyjnego krupniku bądź zupy orkiszowej.

Kasza orkiszowa jest nie tylko zdrowa, ale też uniwersalna. Z tego względu nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni. Posiada delikatny smak, więc komponuje się fantastycznie z wieloma różnymi składnikami. By można było spożyć kaszę z orkiszu należy ją ugotować. Jak to zrobić? Otóż instrukcja gotowania tego niezwykle wartościowego produktu jest następująca:

  1. Wrzucamy kaszę do wrzącej wody, według proporcji 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody,
  2. Mieszamy aż do ponownego zagotowanie się wody,
  3. Gotujemy kaszę orkiszową ok. 20-30 minut (podczas gotowania nie mieszamy).

Zachęcamy do zakupów w sklepie internetowym Diogra, w którego ofercie znajduje się duży wybór produktów z ziarna orkiszu.