Blog

Samopsza – czym jest i jakie są jej właściwości?

Najogólniej rzecz ujmując, mianem samopszy określa się jeden z rodzajów pszenicy, którego budowa i właściwości zbliżone są do płaskurki oraz orkiszu. Pomimo, że samopsza znana jest od tysięcy lat, to jednak przez ostatnie stulecie, niemal całkowicie zniknęła z jadłospisu Polaków . Na szczęście dzisiaj, dzięki modzie na ekologiczny styl życia, wraca do łask, jako ważny składnik zdrowej diety. Czym właściwie jest samopsza i dlaczego warto ją spożywać? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w treści dzisiejszego artykułu. Zapraszamy do uważnej lektury.

Doskonałe źródło aminokwasów, witamin i minerałów

Mówiąc o właściwościach odżywczych samopszy nie sposób nie wspomnieć, że jest ona cennym źródłem aminokwasów, w skład których wchodzi m.in. odpowiedzialna za prawidłową syntezę białek fenylolateina. Ponadto, w jej składzie znajduje się o około pięćdziesiąt procent więcej białka, niż ma to miejsce w przypadku zwyczajnej pszenicy oraz wiele, ważnych z punktu widzenia zdrowia, witamin, jak np. witamina A, która odpowiada za prawidłowe odbieranie różnego rodzaju bodźców wzrokowych oraz kondycję włosów, skóry i paznokci.

Doskonała na nietolerancję glutenu!

Pomimo, że w samopszy znajduje się gluten, to jednak zawarte w nim związki gliadyny charakteryzują się wyjątkowo małym stopniem toksyczności. Najogólniej rzecz ujmując oznacza to, że wykonane z samopszy produkty spożywcze mogą spożywać osoby cierpiące na celiakię.

Ziarna samopszy – z czym to się je?

Jak już wcześniej wspomniano w ciągu ostatnich kilku lat można zauważyć wzrost popularności zdrowej żywności. Nie ma się więc co dziwić, że coraz większa ilość osób poszukuje przyjaznych organizmowi zamienników pszenicy i innych produktów spożywczych. Co zaś się tyczy samopszy, to ogromnym zainteresowaniem cieszy się wyrabiana z niej mąka, która doskonale nadaje się do pieczenia pysznego chleba razowego.

Wróć do listy

Dodaj komentarz