Płaskurka. Czym jest i jak ją wykorzystać w kuchni?

Płaskurka. Czym jest i jak ją wykorzystać w kuchni?

Płaskurka to gatunek pszenicy, który dał początek takim odmianom tego zboża jak durum i orkisz. Pszenica płaskurka jest jedną z najstarszych odmian, a jej uprawa rozpoczęła się Bliskim Wschodzie niemal 10 tysięcy lat temu. Stanowiła główny plon pól uprawnych w czasach biblijnych i opisywano ją hebrajskim słowem kussemeţ. Udział płaskurki w kulturze jest niezaprzeczalny, ale warto sobie zdawać sprawę, że niemniej ważną funkcję pełni ona w naszej kuchni. Uprawa płaskurki staje się współcześnie coraz bardziej popularna, ponieważ zawiera ona wiele wartościowych składników odżywczych oraz makro i mikroelementów.

Wyjątkowe ziarna płaskurki


Płaskurka jest odporna na niedogodności klimatyczne i szkodniki, dlatego nie wymaga stosowania nawozów sztucznych i pestycydów. Twarda łuska ziaren chroni je przed zanieczyszczeniami. Pszenica płaskurka jest produktem zdrowym i ekologicznym. Mąka z ziaren płaskurki zawiera dużo więcej prozdrowotnego błonnika niż tradycyjna pszenica zwyczajna. Charakteryzuje się dużą zawartością białka i β-glukanów, które redukują cholesterol we krwi i równoważą poziom glukozy. Z tego względu płaskurka chroni układ krwionośny i minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wspomaga krążenie, zwiększa odporność i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy.

Mąka z płaskurki jest bogata w wapń i fosfor, witaminę E, B1 i PP oraz kwas pantotenowy. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii i jest mniej alergiczna niż tradycyjne gatunki. Chroni przed chorobami serca i spowalnia procesy starzenia komórek. Polecana jest weganom, kobietom karmiącym, osobom na diecie, sportowym i wszystkim, którym zależy na prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Mąka z płaskurki w kuchni


Mąka z płaskurki wykorzystywana jest w ten sam sposób, co mąka z tradycyjnej pszenicy. Można z niej przygotować chleb, ciasto czy makarony. Ze względu na dużą zawartość błonnika doskonale sprawdza się zwłaszcza w produkcji makaronów. Mąka z płaskurkidoskonale nadaje się do wypieków herbatników i ciastek oraz przygotowywania pełnowartościowych śniadań. Z ziaren płaskurki można przygotowywać kaszę i płatki musli, a po wcześniejszej obróbce dodawać do zup i sałatek. We Włoszech zupa z ziarnami płaskurki jest jedną z tradycyjnych potraw, a sama płaskurka to regionalny produkt Toskanii.

Produkty z płaskurki wyróżniają się wyjątkowymi walorami smakowymi. Ciasto z płaskurki charakteryzuje się specyficznym, miodowym zapachem i lekko orzechowym posmakiem. Mało kto wie, że ziarna płaskurki bywają również wykorzystywane do produkcji piwa, przede wszystkim w regionie Bawarii. Mąkę płaskurkę można również łączyć z orkiszem i mąką żytnią i w ten sposób przygotowywać chleb mieszany. Pamiętajmy, że ciasto z płaskurki nie lubi intensywnego ugniatania, potrzebuje większej ilości wody i należy wykonać je na zakwasie orkiszowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *