Makaron orkiszowy w gastronomii

Makaron orkiszowy w gastronomii

W Polsce coraz popularniejsza staje się kuchnia włoska i azjatycka. Jak powszechnie wiadomo, w takich potrawach bardzo istotny jest dobry makaron. Od  kilku lat w Polsce i w Europie zaczyna znowu być popularny orkisz, czyli prastara odmiana pszenicy, która przez wiele lat nie była powszechnie uprawiana. To daje restauratorom nowe możliwości i wprowadzenie nowości do swoich lokali. Takie rozwiązanie przypadnie do gustu klientom, którzy cenią sobie zdrowe i ekologiczne posiłki. 

Jak robi się makaron orkiszowy?

Z racji tego, że wyroby z orkiszu nie są jeszcze tak bardzo popularne, niewielu właścicieli restauracji oferuje dania z tej rośliny. W specjalistycznych sklepach można dostać wysokiej jakości i zdrowy makaron orkiszowy, który jest dostępny w wielu rodzajach. Taką pastę robi się dokładnie w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego makaronu. Zaletą użycia orkiszu zamiast pszenicy jest to, że taki makaron ma o wiele więcej właściwość odżywczych i prozdrowotnych. Jest też o wiele smaczniejszy, a z racji jego niewielkiej popularności, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim klientom, którzy są otwarci na nowe smaki. 

Jaka jest zawartość glutenu w orkiszu?

Restauratorzy często muszą się zmagać z klientami, którzy nie jedzą glutenu. W ostatnich latach liczba takich osób gwałtownie wzrosła, ponieważ ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. Zaletą makaronu orkiszowego jest to, że w swoim składzie ma gluten, jednak może być on trawiony nawet przez osoby nietolerujące tego alergenu ze względu na jego bardzo niską toksyczność. Taki makaron z pewnością idealnie sprawdzi się w restauracjach, w których klienci cenią sobie zdrową żywność. Co więcej, zaleca się spożywanie orkiszu przez sportowców i osoby, które są aktywnie fizycznie, ponieważ roślina ta dostarcza energii i witamin.