Mąka i produkty orkiszowe – właściwości prozdrowotne

Mąka i produkty orkiszowe - właściwości prozdrowotne

Główne składniki odżywcze mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa, zwana też szpelcem, powstaje z orkiszu, czyli gatunku zboża należącego do odmian pszenicy. Zawiera więcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych niż mąka pszeniczna. Przede wszystkim jest bogatym źródłem roślinnego białka pokarmowego (nawet 30-40% więcej niż w mące z pszenicy). Znajduje się w niej wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywając ją, dostarczamy organizmowi cennych witamin z grupy B, witaminy A, E i K, a także szereg składników mineralnych: miedź, cynk, potas, wapń, selen, fosfor, magnez, żelazo.

Mąka orkiszowa posiada także dużą dawkę kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawiera też fitosterole, które sprzyjają obniżaniu poziomu cholesterolu oraz wykazują działanie przeciwzapalne.

Warto jednak pamiętać, że mąka orkiszowa (podobnie jak pszeniczna) zawiera gluten, więc nie jest wskazana w diecie osób nietolerujących ten składnik.

Jakie właściwości korzystne dla zdrowia wykazuje mąka orkiszowa?

Wartościowe składniki odżywcze znajdujące się w mące orkiszowej sprawiają, że stanowi ona doskonałe źródło pokarmowe, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Regularnie spożywana może przyczynić się do wielu korzystnych zmian w naszym organizmie. Do najważniejszych korzyści prozdrowotnych mąki orkiszowej zaliczamy m.in.:

  • Za sprawą białka pokarmowego pozytywnie wpływa na proces trawienny i reguluje rytm wypróżnień. Dzięki temu jest wskazana w diecie osób, które często borykają się z zaparciami, wzdęciami oraz innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi.
  • Składniki zawarte w mące orkiszowej wykazują właściwości krwiotwórcze, ponieważ biorą udział w procesie wytwarzania krwinek czerwonych, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii (inaczej niedokrwistości).
  • Mąka i produkty orkiszowe mogą pomóc usprawnić krążenie i krwi i zapewniają lepszy dopływ tlenu do komórek i tkanek organizmu. Dzięki temu po pożywnym, orkiszowym posiłku samopoczucie będzie lepsze i zyskamy więcej energii.
  • Orkisz pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i sprzyja w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
  • Reguluje też poziom cukru we krwi.
  • Mąka orkiszowa zalecana jest w diecie osób, które chcą wzmocnić swoją odporność, by skuteczniej chronić się przed infekcjami.
Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *