Blog

Kawa orkiszowa alternatywą dla małej czarnej

Któż z nas wyobraża sobie rozpoczęcie dnia bez małej czarnej? Zapewne niewiele osób. Wszyscy uwielbiamy „kopa”, jakiego daje nam poranna kawa. Napój ten jednak nie wpływa dobrze na nasze zdrowie, a do tego potrafi uzależniać. Dlatego coraz więcej osób chętnie sięga po kawę orkiszową, która okazuje się jej zdrowszą, lecz równie skuteczną alternatywą. Co warto o niej wiedzieć?

Czym jest orkisz?

Orkisz to jeden z gatunków pszenicy, znany jeszcze ze starożytności. Przez lata został wyparty przez uprawy pszenicy modyfikowanej, obecnie jednak wraca do łask w pełnej chwale. Uprawia się go najczęściej w tzw. gospodarstwach ekologicznych. Dlaczego orkisz zyskał sobie taką popularność? Przede wszystkim dzięki swoim wartościom odżywczym i dużej zawartości białka. W 100 g orkiszu znajduje się ok. 14,5 g białka i 75 g węglowodanów. Orkisz zawiera też witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas i cynk. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, a jedno ziarno orkiszu zawiera aż 10 g błonnika. Do tego wszystkiego w zbożu tym znajdziemy lepiej przyswajalny gluten.

Zalety kawy orkiszowej

Jak łatwo można się domyślić, wszystkie produkty orkiszowe mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Kawa orkiszowa jest lekkostrawna. To nie wszystko – przyspiesza trawienie, pobudza pracę jelit i pomaga w przypadku dolegliwości trawiennych. Picie kawy przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, a co za tym idzie – wzmacnia naszą odporność. Rodanid, który znajdziemy w ziarnach orkiszu, nazywany jest naturalnym antybiotykiem, a do tego obniża ryzyko wystąpienia nowotworu i wspomaga pracę serca oraz układów: odpornościowego i nerwowego. Kawa orkiszowa jest bogata w kwas krzemowy, który ma wpływ na wzmocnienie skóry, paznokci i włosów. Napój ten do tego zmniejsza poziom cholesterolu we krwi (dzięki zawartym w nim fitosterolom). Kawę orkiszową mogą pić też dzieci. Nie zawiera ona kofeiny, nie podwyższa więc ciśnienia. Efekt pobudzenia uzyskuje się dzięki minerałom, które utrzymują organizm w dobrej kondycji i go regenerują. Nawet „prawdziwi kawosze” przyznają, że kawa orkiszowa, chociaż w rzeczywistości kawą nie jest, ma głęboki smak i aromat. Przygotowuje się ją jak zwykłą kawę – można pić zarówno na gorąco, jak i na zimno. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kawy orkiszowej używać też np. jako składnika do przygotowywania deserów.

Dodaj komentarz