Fakty i mity na temat orkiszu

Fakty i mity na temat orkiszu

Większość uprawianego zboża w Polsce stanowi pszenica zwyczajna. Orkisz jest jej prastarą odmianą, która na długie lata zniknęła całkowicie z Europy. Dzisiaj roślina ta przeżywa swój renesans za sprawą jej prozdrowotnych właściwości, a także produkuje się wiele wyrobów z orkiszu. Z tego powodu na różnych forach internetowych powstało wiele mitów związanych z właściwościami i historią orkiszu. Nawet świadomemu konsumentowi trudno jest ocenić, które informacje są prawdziwe.

Czy orkisz naprawdę jest zdrowy?

  • Mit 1 – orkisz tak naprawdę nie jest zdrowy. Jest to oczywiście kłamstwo. Przez wiele lat, kiedy orkisz nie był uprawiany, zachował swoje naturalne właściwości prozdrowotne. Uniknął tym samym modyfikacji genetycznej i sztucznych nawozów jak w przypadku innych roślin spożywczych. Naukowcy potwierdzili także jego prozdrowotne właściwości.
  • Mit 2 – w wyrobach z orkiszu nie ma glutenu. W produktach z tej rośliny znajduje się gluten. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że jest on o wiele mniej toksyczny, niż w przypadku pszenicy i innych zbóż. Mogą go spożywać nawet osoby, które nie tolerują tego alergenu.

Na temat wyrobów z orkiszu pojawiło się wiele mitów, które nie mają żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Niemniej jednak często pojawiają się także fakty, w które aż trudno uwierzyć. 

  • Fakt 1 – gladiatorzy jedli orkisz. Roślina ta była znana już w starożytności. W starożytnym Rzymie zarówno wojownicy na arenie, jak i zawodnicy igrzysk jedli dania z orkiszu przed walką lub występem. Rzymianie uważali orkisz za pokarm dający energię i siłę. Dzisiejsze badania naukowców potwierdzają, że roślina ta dostarcza mnóstwo ważnych składników do organizmu.
  • Fakt 2 – wyroby z mąki orkiszowej mają orzechowy posmak. Podczas pieczenia ciastek i innych przekąsek, warto użyć mąki z orkiszu, zamiast tej tradycyjnej, z pszenicy. Dzięki temu wypieki uzyskają dodatkowych walorów smakowych, w postaci orzechowego aromatu. Co więcej, taka skrobia ma o wiele więcej właściwości odżywczych.