Czy orkisz może być spożywany przez alergików?

Czy orkisz może być spożywany przez alergików?

Produkty z orkiszu są często wybierane w zastępstwie dla pszenicy. Ta druga nie jest tak zdrowa, jak mogłoby się wydawać, a w dodatku bardzo często jest genetycznie modyfikowana. Większość produktów z tego zboża dostarcza mnóstwo potrzebnych dla organizmu wartości odżywczych, dlatego niemożliwe jest, aby całkowicie wyeliminować produkty zbożowe z codziennej diety. Wielu alergików zastanawia się nad wyborem alternatywy dla tradycyjnych zbóż, na rzecz mniej alergicznych.

Orkisz a gluten

Na alergiczne działanie produktów pszenicznych są najczęściej narażone małe dzieci, które nie mają jeszcze dostatecznie wykształconego układu odpornościowego. Wielu ludzi w dorosłym życiu również nie może spożywać pszenicy. Idealnym zamiennikiem może się okazać orkisz. Produkty takie jak mąka orkiszowa co prawda zawierają gluten, jednak wobec tego alergenu powstało wiele mitów. Tak naprawdę tylko w kilku przypadkach spożywanie produktów, które zawierają gluten, jest zabronione. W rzeczywistości organizm bardzo szybko go wchłania. Naukowcy i dietetycy cały czas prowadzą badania w tym zakresie. Na razie wnioski są takie, że w orkiszu i jego siostrzanych odmianach gluten nie jest tak bardzo toksyczny, jak w przypadku pszenicy.

Dlaczego orkisz jest lepszy niż pszenica?

Spożywanie produktów z pszenicy mogą powodować objawy takie jak między innymi zaparcia, biegunkę, czy wypryski. Orkisz, w przeciwieństwie do innych zbóż zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, białka i węglowodany. Należy jednak pamiętać, żeby spożywać jego prawdziwe, prastare odmiany. Do nich należą Oberkulmer Rotkorn, Tiroler Rotkorn, Schwabenkorn, Frankenkorn i Ostro. Przed zakupem produktu z orkiszu warto sprawdzić, z jakiego rodzaju został zrobiony i upewnić się, czy jest bezpieczny dla alergików.