Czysta żywność zyskuje na popularności; tzw. czyste diety stanowią skuteczny sposób na poprawę funkcjonowania organizmu oraz ułatwiają m.in. redukcję zbędnych kilogramów. Czym jest czysta żywność i jakie znaczenie dla naszego organizmu ma spożywanie zaliczanego do niej orkiszu? Dowiedz się więcej na temat produktów spożywczych o wyjątkowym potencjale odżywczym, który związany jest m.in. z pochodzeniem żywności.
Co kryje się pod terminem „czysta żywność”?
Czysta żywność to żywność naturalna, która nie została poddana modyfikacjom w celu poprawy plenności roślin oraz zwiększenia ich odporności na choroby. Aby produkty spożywcze, w tym m.in. makarony orkiszowe, płatki, mąki i inne, zyskały miano czystych, muszą pochodzić od sprawdzonych dostawców, czyli gospodarstw rolnych nastawionych na produkcję ekologiczną, która nie uwzględnia zastosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin oraz innych szkodliwych dla ludzi i środowiska związków m.in. antybiotyków. O czystej żywności możemy mówić wówczas, gdy powstające z ekologicznych składników produkty spożywcze nie są nadmiernie przetworzone oraz udoskonalone w celu zwiększenia swojej masy, poprawy smaku, konsystencji, zapachu itp. Czysta żywność to prawdziwa zdrowa żywność, która powstaje z wolnych od chemicznych zanieczyszczeń produktów i jest produkowana w sposób pozwalający na zachowanie wysokich walorów odżywczych.
Dlaczego orkisz zaliczany jest do tzw. czystej żywności?
Orkisz jako jedno z nielicznych zbóż nie został poddany modyfikacjom genetycznym w celu zwiększenia plonów. Zboże to nie jest uprawiane w intensywny sposób ze względu na to, że daje niskie plony przy zastosowaniu nawozów sztucznych oraz środków ochrony roślin. Pszenica orkisz jest jedynym gatunkiem zboża, które cechuje bardzo wysoka, naturalna odporność na choroby, a twarda, mocna łuska zabezpiecza przed zanieczyszczeniem ziarna na etapie zbiorów. Co więcej, zboże to zachowuje wysokie wartości odżywcze, a zawarte w nim związki są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Pszenica orkisz doskonale wpisuje się w założenia „czystej diety”, która oparta jest na naturalnych, nieprzetworzonych i pochodzących z upraw ekologicznych produktach spożywczych. Wysoka jakość produktów orkiszowych, ich potencjał odżywczy oraz właściwości zdrowotne zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.