Blog

Odmiany makaronu orkiszowego

Statystyczny mieszkaniec Włoch spożywa rocznie ponad 20 kg makaronu. W Polsce jest to zaledwie 5 kg, jednak ta liczba cały czas rośnie, ze względu na rosnącą popularność kuchni włoskiej i azjatyckiej. Spośród wielu rodzajów makaronów, makaron orkiszowy cieszy się dużą popularnością. W sklepach ze zdrową żywnością można zauważyć, że jest dostępnych wiele odmian tego makaronu, które różnią się właściwościami odżywczymi i sposobem produkcji. 

Rodzaje makaronu orkiszowego

Każdy ma zupełnie inny kulinarny gust, co dotyczy także makaronu. Producenci pasty orkiszowej zadbali o to, aby każdy mógł wybrać taki produkt, który będzie pasował do każdego dania. Na rynku dostępne są najbardziej popularne rodzaje, takie jak nitki. Cienki i długi makaron nada się idealnie do zup azjatyckich i potraw mięsnych. Do potraw z owocami morza idealnie nadadzą się tak zwane wstążki, które również są długie, jednak jednocześnie szersze. Na rynku dostępny jest także makaron orkiszowy typu świderki, łazanki i gwiazdki.

Dzięki wielu rodzajom każdy może znaleźć coś dla siebie i delektować się takim makaronem, jaki lubi najbardziej. Warto także zaznaczyć, że są różne odmiany makaronu orkiszowego. Jednym z najpopularniejszych jest tradycyjny makaron jajeczny. Wykorzystanie jaj w jego produkcji nadaje puszystości i elastyczności. Co więcej, żółtka nadają nie tylko właściwości odżywczych, ale także i koloru. W sklepach można dostać makarony dwu-, cztero-, a nawet ośmio jajeczne. Jest to ilość jaj dodanych do kilograma masy makaronowej. 

Makarony bezjajeczne to specjalne produkty, które są idealne dla osób niespożywających produktów zwierzęcych, czyli wegan. Co więcej, do produkcji tej odmiany makaronu nie używa się konserwantów, soli, ani żadnych barwników. Jest to więc w 100 procentach naturalny produkt bio.

Wróć do listy

Dodaj komentarz