Blog

Jak smakuje orkisz?

Orkisz jest gatunkiem zboża, którego początki sięgają pradawnych lat. Należy do rodziny zbóż pszenicznych i jest bardzo wartościowym ziarnem, które wraca do łask. Nie podlega wątpliwości, że orkisz jest bogaty w wartości odżywcze, ponieważ już w starożytności był stosowany jako posiłek dla gladiatorów i zawodników igrzysk. Wiele osób mylnie kojarzy zdrowe jedzenie z niezbyt atrakcyjnym smakiem. Jednak większość sceptyków po spróbowaniu orkiszu, przekonuje się do niego. Warto spróbować tego zboża, ponieważ mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej, alergicy, a nawet diabetycy.

Doskonała alternatywa dla pszenicy

Mąki orkiszowej powinni spróbować wszyscy fani naleśników. Jest ona świetną alternatywą dla zwykłej pszenicy, która coraz częściej jest modyfikowana. Świetnie nadaje się do robienia ciast i naleśników. Jej smak z pewnością przypadnie wielu osobom do gustu. Orkisz ma delikatny, słodki, lekko orzechowy smak. Oprócz tego, że wzbogaci smak każdego dania, jest łatwostrawny, co sprawi, że chętniej będziemy po niego sięgać coraz częściej.

Dobry do mięs i na śniadanie

Orkisz świetnie się sprawdzi nie tylko ze słodkimi daniami. Dzięki orzechowemu posmakowi doskonale pasuje również do mięs, warzyw korzeniowych, ryb, a nawet do zup. Dlatego warto stosować w kuchni makaron orkiszowy, który podkreśli smak każdego dania. W menu wielu restauracji można go znaleźć jako zamiennik tradycyjnego makaronu. Dzięki walorom smakowym, a także swoim właściwościom, czyli korzystnemu wpływowi na pamięć i koncentrację czy wspieraniu układu trawiennego, można go podawać również dzieciom. Żeby zachęcić najmłodszych do jego spożywania, w naszej ofercie przygotowaliśmy go w kształcie literek, co skutecznie pomaga w nakarmieniu każdego niejadka.

Wiele osób chętnie sięga po orkisz jako dodatek do śniadania. Doskonale uzupełnia smak jogurtów naturalnych czy koktajli z owocami. Zastosowanie orkiszu jest uniwersalne. Można go dodawać do dań wytrawnych i słodkich, a także do wypieków. Warto mieć go w kuchni w formie mąki, makaronu czy otrębów, bo poza ciekawym smakiem posiada też mnóstwo wartości odżywczych, które wpływają korzystnie na pracę całego organizmu.

Dodaj komentarz