Za pamięć oraz koncentrację uwagi odpowiada mózg. To dzięki prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego możemy uczyć się, zapamiętywać przyswajaną wiedzę oraz skoncentrować się na wykonywanych czynnościach. Zaburzenia pamięci i koncentracji to dość powszechny problem, który można rozwiązać, stosując odpowiednio skomponowaną dietę. Wyjaśniamy, jak jedzenie orkiszu wpływa na nasz układ nerwowy.
Orkisz – zboże o wielu prozdrowotnych właściwościach
Orkisz jest zbożem, które w wyjątkowy sposób wpływa na nasz organizm. Jego właściwości ceniono już w starożytności, jednak w ostatnich dekadach zboże to zostało niemal całkowicie wyparte przez nowe gatunki pszenicy ze względu na dość problematyczną uprawę oraz fakt, iż orkisz nie toleruje intensywnego nawożenia nawozami sztucznymi. To spowodowało, że jego uprawa na dużą skalę okazała się nieopłacalna. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej oraz nastaniem mody na zdrowe odżywianie, orkisz powrócił do łask. Dzięki temu możemy wzbogacić swoją dietę o wyjątkowe produkty, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia oraz pomagają walczyć z wieloma chorobami i dolegliwościami zdrowotnymi.
Orkisz na pamięć i koncentrację
Systematyczne spożywanie m.in. makaronów z orkiszu, płatków, mąki i innych przysmaków orkiszowych, wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Dieta orkiszowa to doskonały sposób na wspomaganie pracy mózgu oraz redukowanie szkodliwego wpływu szybkiego tempa życia, stresu i niedoborów żywieniowych na „centrum dowodzenia” organizmu. Orkisz jest źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Dostarcza do organizmu m.in. witaminy z grupy B, których niedobory są przyczyną poważnych problemów z układem nerwowym, witaminę D i E oraz magnez i potas. Ze względu na wysokie wartości odżywcze orkisz poprawia aktywność mózgu, co przekłada się na zwiększenie zdolności zapamiętywania oraz koncentracji uwagi. Orkisz to także zboże, które poprawia nastrój i dba o nasze zdrowie psychiczne – jego spożycie pomaga walczyć z depresją oraz nerwicą. Podsumowując, orkisz odżywia organizm i dba o prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Badania dowiodły, że osoby spożywające produkty orkiszowe są mniej narażone na ryzyko rozwoju chorób związanych z degeneracją mózgu m.in. choroby Alzheimera.