Blog

Zdrowa dieta orkiszowa (nie tylko dla osób odchudzających się)

Najważniejsze właściwości orkiszu

Podstawą diety orkiszowej jest oczywiście orkisz w postaci różnorodnych produktów powstałych na jego bazie, czyli m.in. mąki, płatków, makaronów, otrąb, ziaren itd. Jest to zboże korzystne dla naszego zdrowia z wielu powodów. Przede wszystkim podczas uprawy wykazuje znacznie wyższą odporność na warunki klimatyczne niż zwykłe zboża, przez co nie wymaga stosowania sztucznych nawozów czy środków chemicznych. Dodatkowo mocna łuska otaczająca ziarna stanowi skuteczne zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami i wpływa na wysoką wartość odżywczą orkiszu.

Orkisz jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz licznych składników mineralnych, m.in. żelaza czy wapnia. Z tego też powodu wykazuje korzystne działanie dla naszego zdrowia.

  • Pobudza produkcję czerwonych krwinek.
  • Łagodzi objawy alergiczne i wzmacnia system odpornościowy.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia.
  • Korzystnie wpływa na procesy trawienne.
  • Poprawia też ogólne samopoczucie i niweluje uczucie zmęczenia.

Kiedy zalecana jest dieta orkiszowa?

Dieta orkiszowa jest uniwersalna, więc może ją stosować każdy, kto chce zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Podstawą są oczywiście produkty z orkiszu w odpowiednich dawkach. Oprócz produktów orkiszowych w jadłospisie nie może zabraknąć również warzyw i owoców, spożywanych na surowo oraz w formie ugotowanej. Oprócz tego niezbędne jest też dostarczanie umiarkowanych ilości białka w postaci chudego mięsa, ryb czy chudego mleka oraz jego przetworów. Dania można przyprawiać naturalnymi ziołami i przyprawami, jednak warto ograniczyć lub zupełnie zrezygnować ze stosowania soli. Dodatkowo należy pamiętać o dostatecznym nawadnianiu organizmu, najlepiej wodą, herbatami ziołowymi oraz sokami warzywnymi i owocowymi.

Dieta orkiszowa jest rekomendowana przede wszystkim w następujących przypadkach:

  • osobom odchudzającym się
  • przy schorzeniach układu pokarmowego i problemach trawiennych
  • w chorobach układu sercowo-naczyniowego
  • przy stanach osłabienia, wyniszczenia organizmu, zarówno fizycznego, jak i psychicznego

Related Posts

Dodaj komentarz