Orkisz kiedyś i dziś

Orkisz kiedyś i dziś

Moda na orkisz nie wzięła się znikąd. Obecnie coraz bardziej docenia się korzystne właściwości tzw. zbóż dawnych, ponieważ wykazują one znacznie lepszy wpływ na zdrowie człowieka i pszenica zwyczajna. Wzrasta też zainteresowanie roślinami pochodzącymi z upraw ekologicznych. To główne powody, dla których coraz chętniej sięgamy po mąkę orkiszową, a także różne produkty spożywcze z niej wykonane, np. makarony czy paluszki.

Orkisz stosowany był od starożytności i już dawniej uznawany był za zboże o właściwościach zdrowotnych, jednak dopiero niedawno stał się tematem badań naukowych, które potwierdziły zalety tego zboża.

Krótka historia orkiszu

Orkisz powstał przed pojawieniem się pszenicy pospolitej, a więc zapewne ponad 8000 lat temu. Nie wiadomo jednak dokładnie, z jakich roślin powstał. Zapewne najwcześniej był spożywany przez mieszkańców terenów Transkaukazu, czyli miejsc na północny wschód od Morza Czarnego. W latach 2500-1700 p.n.e. uprawiano go z centralnej Europie. Doceniano go w Grecji, gdzie uznawano go za dar boga Demetriusza, i Imperium Rzymskim, gdzie stanowił podstawowy posiłek gladiatorów.

W czasie naszej ery orkisz uprawiano nawet na ubogich glebach dolin i podgórzy Alp. Nieco później nauczono się go uprawiać w Niemczech, Anglii, a następnie innych krajach zachodniej Europy. Doskonale rósł nawet na nieurodzajnych ziemiach i w umiarkowanym klimacie.

W XII wieku właściwości orkiszu rozpropagowała przeorysza klasztoru benedyktynów Hildegarda z Bingen. Uważała, że orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, gdyż wykazuje znacznie korzystniejsze właściwości zdrowotne niż inne ziarna.

Warto też pamiętać, że starszym gatunkiem orkiszu jest płaskurka, która uprawiana była ponad 2 tysiące lat temu na Bliskim Wschodzie. To właśnie z mąki płaskurki mógł być wykonany chleb, którym Jezus Chrystus podzielił się ze swoimi uczniami podczas Ostatniej Wieczerzy.

Orkisz teraz

Orkisz to zboże, które obecnie zostało odkryte na nowo. Wielu współczesnych naukowców podczas swoich badań potwierdziło obecność w orkiszu substancji, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie, w tym m.in. rodanidu uznawanego za naturalny antybiotyk. Orkisz wyróżnia się dużą zawartością białka, występują w nim również nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas krzemowy, błonnik. Do najpopularniejszych produktów z orkiszu zaliczamy m.in. mąkę, a także makarony, otręby, chleby, paluszki itd.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *