Mąka orkiszowa: biała i razowa. Właściwości i zastosowanie

Mąka orkiszowa: biała i razowa. Właściwości i zastosowanie

Dieta oparta na produktach orkiszowych sprzyja prawidłowej przemianie materii, pomaga obniżyć cholesterol, poprawa krążenia krwi i zmniejsza ryzyko anemii, pobudzanie układu odpornościowego. To tylko wybrane przykłady korzyści, jakie może odczuć nasz organizm, jeśli wprowadzimy do naszego codziennego jadłospisu orkisz.

Jednym z podstawowych produktów z pszenicy orkisz (inaczej określanej też szpelcem) jest mąka – razowa i biała. W tym artykule dowiesz się, jakie są ich właściwości, do czego są wykorzystywane i dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej.

Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową?

Mąka orkiszowa powstaje z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Stanowi zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej, dlatego nie powinno się ich mieszać ze sobą. Mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem energii, więc jedząc produkty z niej wykonane, dłużej pozostajemy syci. Zalecana jest więc w diecie osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Oprócz tego w orkiszu znajduje się wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, w tym m.in. białko, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest też źródłem cennych dla organizmu witamin, takich jak: witaminy z grupy B, A, E, K, a także wapń, potas, magnez i żelazo.

Co ważne, orkisz to jedno z najbardziej odpornych i najmniej wymagających zbóż, dlatego też podczas jego uprawy nie stosuje się żadnych chemicznych środków ochrony roślin.

Co można zrobić z mąki orkiszowej?

Mąka orkiszowa może być wykorzystywana do różnych celów. Piecze się z niej chleby, ciasta i ciasteczka, robi makarony, biszkopty itd. Dostępna jest w różnych typach, które można wybierać w zależności od zastosowań. Mąka orkiszowa biała (typ 750) może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. Z kolei mąka orkiszowa razowa (typ 2000) bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami, wpływając na lekkość wypieków. Idealnie nadaje się do produkcji ciemnego chleba orkiszowego o specyficznym orzechowym aromacie. Chleb ten jest dłużej świeży oraz nie kruszy się w trakcie krojenia. Oprócz tego może być używana do zagęszczania pasztetów warzywnych i strączkowych oraz do wyrobu makaronu razowego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *