Blog

Jak upiec pyszne ciasteczka orkiszowe?

Czasami ka偶dego nachodzi ochota na to, aby upiec co艣 smacznego. Mo偶e by膰 na spotkania okoliczno艣ciowe z rodzin膮, znajomymi lub po prostu bez 偶adnej okazji. Wiele os贸b szuka takiego przepisu na s艂odko艣ci, kt贸re b臋d膮 jednocze艣nie smaczne i zdrowe. W dobie wszechobecnych modyfikacji genetycznych i nafaszerowanej chemi膮 偶ywno艣ci warto zwr贸ci膰 uwag臋 na to, co dodajemy do ciastek. Oto spos贸b na to, jak zrobi膰 przepyszne ciasteczka orkiszowe.

Sk艂adniki

Warto zaznaczy膰, 偶e takie ciastka mo偶na zrobi膰 na wiele sposob贸w. Mog膮 by膰 takie z kawa艂kami czekolady, czy te偶 z owocami. Podstawowym sk艂adnikiem to oczywi艣cie m膮ka orkiszowa. Dzi臋ki swoim w艂a艣ciwo艣ciom od偶ywczym jest bardzo zdrowa i o wiele lepsza od tradycyjnej m膮ki pszenicznej. Co wi臋cej, nadaje ciastkom charakterystyczny orzechowy posmak. Do tego potrzebne b臋d膮 jeszcze s贸l i proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Trzeba tak偶e pami臋ta膰 o szczypcie soli, dw贸ch jajkach i ma艣le, dzi臋ki czemu masa si臋 nie b臋dzie lepi膰.聽

Przygotowanie

Wszystkie sk艂adniki nale偶y umie艣ci膰 w mikserze i miesza膰, a偶 uzyskamy jednolit膮 mas臋. Nast臋pnie nale偶y w艂o偶y膰 j膮 do lod贸wki na 30 minut. Po wyci膮gni臋ciu mo偶na do masy w艂o偶y膰 r贸偶ne dodatki na przyk艂ad kawa艂ki gorzkiej czekolady lub kawa艂ki owoc贸w. Kolejnym krokiem jest uformowanie z powsta艂ej masy p艂askie ko艂a o wielko艣ci mniej wi臋cej orzecha w艂oskiego. Nale偶y piec w 175 stopniach od 16 do 20 minut w zale偶no艣ci od wielko艣ci ciastek.聽

Takie ciastka s膮 smaczne i zdrowe, a do tego mo偶na je piec w r贸偶nych wariantach. Niewiele os贸b wykorzystuje m膮k臋 orkiszow膮 do pieczenia, jednak jest ona o wiele lepsza ni偶 ta zwyk艂a. Ciastka z tej m膮ki maj膮 warto艣ciowych sk艂adnik贸w mi臋dzy innymi witaminy, wap艅 i potas. Co wi臋cej, takie wypieki zawieraj膮 艂atwo przyswajalny gluten, kt贸ry jest bezpieczny nawet dla os贸b, kt贸re go nie toleruj膮.

Dodaj komentarz